Csirkés-gombás-sárgarépás rakottas

2017-05-09

sponsored links







Elég ritkán fordul elõ, hogy rakott ételt készítek, de most megint sort kerítettem rá. Volt egy fõpróbája is, és mivel azon igen jól szerepelt, késõbb újra elkészítettem. Elsõ alkalommal más sorrendben rétegeztem, és a különbözõ rétegek mindegyikét kettéosztottam, hogy ugyanaz a rész kétszer jelenjen meg az ételben. De a végeredmény úgy nem igazán tetszett, mert ehhez a viszonylag kisméretû sütõtálhoz nagyon vékonyak voltak a kétfelé vett rétegek. Ezért másodjára egyben hagytam azokat. Így jobban érvényesülnek a sávok, és tetszetõsebb az étel. :) Viszont az eredetileg tervezett sajtos besamelmártás ezúttal elmaradt a tetejérõl, mert már csak a reszelt sajt fért rá. :D Sebaj, így is ugyanolyan finom lett.






Hozzávalók 6 személyre, 29x16,3x8,8 cm-es sütõtálhoz:

Húsos réteghez:
60 dkg csirkemellfilé
10 dkg aprított vöröshagyma
4 dkg vaj
3 ek. ördög hozta csirke fûszerkeverék
õrölt fekete bors
füstsó
2,5 dl tejszín
1 tojás

Gombás réteghez:
20 dkg konzerv csiperkegomba
10 dkg aprított vöröshagyma
3 dkg vaj
1 tk. morzsolt majoránna
õrölt fekete bors

3 dl csirke alaplé
1 tojás

Sárgarépás réteghez:
40 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
4 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj

1 tojás
3 dkg tejföl

Rizses réteghez:
20 dkg barna- és vadrizs vegyesen
1 dkg vaj
1 tk. rizsfûszer

3,5 dl víz
1 tojás

Tetejére:
15 dkg reszelt Pannónia sajt

elkészítés:

  1. 8 dkg felhevített vajon megdinsztelünk 20 dkg vöröshagymát, majd kivesszük a felét, és félretesszük.
  2. A húsos réteghez a serpenyõben maradt hagymán pirulásig sütjük a kis kockákra vágott, befûszerezett húst, majd felöntjük a tejszínnel, és a levét teljesen elforraljuk. A kihûtött húst ledaráljuk, tálba szedjük és összekeverjük a tojással.
  3. A gombás réteghez a félretett dinsztelt hagymán 1-2 percig sütjük a lecsepegtetett, nagyon apró darabokra vágott gombát, megfûszerezzük és felöntjük az alaplével. A levét teljesen elforralva puhulásig fõzzük. A gombát áttesszük egy tálba, kihûtjük, majd elkeverjük a tojással.
  4. A sárgarépás réteghez a megtisztított, apró kockákra vágott répát párolóedénybe tesszük, lefedjük, és forrásban lévõ víz fölött puhára pároljuk.
  5. A felhevített vajon rövid ideig dinszteljük az aprított fokhagymát, rátesszük a répát, megsózzuk, és 1-2 percig sütjük. Tálba tesszük, hûlni hagyjuk, majd botmixerrel pépesítjük és hozzákeverjük a tojással eldolgozott tejfölt.
  6. A rizses réteghez az alaposan átmosott rizskeveréket megfuttatjuk a vajon, majd a rizsfûszerrel ízesíttet vízben megfõzzük. Ha langyosra hûlt, összekeverjük a tojással.
  7. A húspépet elosztjuk a kivajazott sütõtál aljában, elsimítjuk rajta a répát, majd a rizst, befedjük a gombával, és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  8. A sütõtálat a 190°C-ra elõmelegített sütõnek alulról a 2. rácsára tesszük. A hõmérsékletet kb. 45 perc elteltével 180°C-ra mérsékeljük, és az ételt hõlégkeveréssel további 10 percig sütjük.
  9. A sütõbõl kivéve kicsit hûlni hagyjuk, majd felszeletelve tálaljuk az ételt.










A recept a Kifõztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/05/csirk...

sponsored links

Keres?s