Csirkés alagút
sponsored links
Ünnepi alkalomra csirkés alagút. Ilyen egyszerû sok embernek, kevés munkával kiadósat fõzni. Illetve sütni. A köret bármi lehet: krumpli, rizs, zöldségek, savanyúság.
Hozzávalók:
3 db nagyobb csirkemell filé
3-400 g bacon
3 csapott evõkanál teljes kiõrlésû tönkölyliszt
2 dl tejföl
2 db tojás
1 csokor petrezselyem
3-400 g reszelt sajt (trappista)
só
bors
A sütõt elõmelegítem 180 fokra. Az õzgerincformát kibélelem a bacon csíkokkal úgy, hogy a szeletek fél centire fedjék egymást, és a forma oldalán jobbra is, balra is lógjanak ki.
A csirkemelleket felkockázom, sózom, borsozom. A felvert tojásokhoz keverem az aprított petrezselymet, a tejfölt, a lisztet, és egy marék reszelt sajtot. Beleforgatom a csirkehúst.
A baconnel kibélelt õzgerincformába teszek egy réteg reszelt sajtot, erre simítom a csirkés tölteléket, rá újabb réteg reszelt sajt, majd résmentesen ráhajtogatom a formán túllógó bacon csíkjait.
Gáztepsibe teszem az õzgerincformát, - muszáj alá a tepsi, máskülönben a sütés közben kifolyó baconos húslevet soha nem sikáljuk ki a sütõbõl -, és 180 fokon nagyjából egy óra alatt pirosra sütöm a baconos csirkét. Ekkor kiveszem a tepsibõl a formát, a tepsit kibélelem szilikonos sütõpapírral, és az õzgerincformából a sütõpapírra borítom a húst. Így sütöm tovább, hogy a csirkés rúd másik fele is megpiruljon.
Tálaláskor a forma által hagyott bordák mentén szeletelem.
Apropó, szeletelés. Forrón esély nincs felvágni a csirkés rudat Szétesik, szétcsúszik, nem lesznek szép szeletek belõle.
Érdemes úgy idõzíteni a sütést, hogy legalább 3 órával étkezés elõtt vegyük ki a sütõbõl, így lesz ideje annyira kihûlni, hogy szépen vágható legyen. Sõt, az sem baj, ha elõzõ nap sütjük, és másnap szeletekre vágva forrósítjuk át a sütõben, mielõtt az asztalra adjuk.
A receptet köszönöm Barbinak. Nála találtok fázisfotókat is a formába rakásról, nekem nem volt idõm fõzés közben fényképezni.