Csirkepörkölt bográcsban
sponsored links
A legkedveltebb magyaros étel szabad tûzön készítve
Nemrég vendégségbe hívtuk anyukámékat, és mivel még egész jó idõ volt, a bográcsozás mellett döntöttünk. De túl sok idõt nem szerettem volna a tûz mellett tölteni, így csak csirkés recept jöhetett szóba.
Gondoltam, ha ilyen egyszerû az alapanyag, akkor amit készítek belõle, olyan legyen, amit még sokáig megemlegetnek (jó értelemben )
Azt hiszem, sikerült. És biztos vagyok benne, hogy a bográcsban sütés tette teljessé az ízeket, így ha van rá lehetõségetek, mindenképpen így készítsétek!
Bográcsos csirkepörkölt minden jóval
Hozzávalók 6-8 fõre:
4 nagy egész csirkecomb farrésszel
4 csirkeszárny
Fél kg csiperke
Fél kg csirkemáj
2 nagy vöröshagyma
2 nagy, húsos paradicsom
4 lecsópaprika
Só, bors
2 tk majoranna
3-4 ek pirospaprika
2 ek kacsazsír
Kb. 1,2 l alaplé (elhagyható)
A hagymát durvára, a gombát szeletekre vágjuk, a paradicsomot és a paprikát felkockázzuk. A csirkemájat falatnyira daraboljuk. A szárnyak harmadik, apró részét lecsípjük, félretesszük levesbe, vagy a kis kedvenceknek. A csirkecombokat a forgóknál elvágjuk, ha tudjuk, még kettõbe vesszük (én bárddal szoktam csontostul kettévágni).
A bográcsot a tûz fölé tesszük, mikor forró az alja, mehet bele a zsír. Olvadás után mehet hozzá a hagyma, a paprika és a paradicsom. Kicsit megsózzuk, nagyon megborsozzuk, többször megkeverve szinte pépesre pirítjuk. A végén belekeverjük a gombát, kicsit átsütjük.
Hozzászórjuk a pirospaprikát, a majorannát, hozzátesszük a csirkedarabokat. Fakanállal átforgatjuk, majd annyi alaplevet vagy vizet adunk hozzá, hogy ne lepje el teljesen. Ismét megsózzuk, megborsozzuk, nagy láng felett kb. 30 percig fõzzük, míg a hús szinte leomlik a csontról, közben párszor átkeverjük.
Mehet hozzá a csirkemáj is, ezzel még pontosan 5 percig fõzzük, majd megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, aztán levesszük a tûzrõl.
Nokedlivel vagy fõtt krumplival és savanyúsággal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!
Nemrég vendégségbe hívtuk anyukámékat, és mivel még egész jó idõ volt, a bográcsozás mellett döntöttünk. De túl sok idõt nem szerettem volna a tûz mellett tölteni, így csak csirkés recept jöhetett szóba.
Gondoltam, ha ilyen egyszerû az alapanyag, akkor amit készítek belõle, olyan legyen, amit még sokáig megemlegetnek (jó értelemben )
Azt hiszem, sikerült. És biztos vagyok benne, hogy a bográcsban sütés tette teljessé az ízeket, így ha van rá lehetõségetek, mindenképpen így készítsétek!
Bográcsos csirkepörkölt minden jóval
Hozzávalók 6-8 fõre:
4 nagy egész csirkecomb farrésszel
4 csirkeszárny
Fél kg csiperke
Fél kg csirkemáj
2 nagy vöröshagyma
2 nagy, húsos paradicsom
4 lecsópaprika
Só, bors
2 tk majoranna
3-4 ek pirospaprika
2 ek kacsazsír
Kb. 1,2 l alaplé (elhagyható)
A hagymát durvára, a gombát szeletekre vágjuk, a paradicsomot és a paprikát felkockázzuk. A csirkemájat falatnyira daraboljuk. A szárnyak harmadik, apró részét lecsípjük, félretesszük levesbe, vagy a kis kedvenceknek. A csirkecombokat a forgóknál elvágjuk, ha tudjuk, még kettõbe vesszük (én bárddal szoktam csontostul kettévágni).
A bográcsot a tûz fölé tesszük, mikor forró az alja, mehet bele a zsír. Olvadás után mehet hozzá a hagyma, a paprika és a paradicsom. Kicsit megsózzuk, nagyon megborsozzuk, többször megkeverve szinte pépesre pirítjuk. A végén belekeverjük a gombát, kicsit átsütjük.
Hozzászórjuk a pirospaprikát, a majorannát, hozzátesszük a csirkedarabokat. Fakanállal átforgatjuk, majd annyi alaplevet vagy vizet adunk hozzá, hogy ne lepje el teljesen. Ismét megsózzuk, megborsozzuk, nagy láng felett kb. 30 percig fõzzük, míg a hús szinte leomlik a csontról, közben párszor átkeverjük.
Mehet hozzá a csirkemáj is, ezzel még pontosan 5 percig fõzzük, majd megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, aztán levesszük a tûzrõl.
Nokedlivel vagy fõtt krumplival és savanyúsággal tálaljuk.
Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!