Csirkepaprikás kapros, juhtúrós palacsintával
sponsored links
A napokban az ebédünket az egri HBH Bajor Sörházban fogyasztottuk el, ahol az egyik menü gyakorlatilag ez volt. Nekem annyira bejött a két ízvilágnak a párosítása, hogy a magam módján elkészítettem ezt a fogást. Nemcsak akkor, most is nagyon bejött, úgyhogy ajánlom másoknak is. Kösz srácok, jó volt az ötlet.
Hozzávalók 5 személyre:
- 10 db csirke felsõ comb
- 2 fej vöröshagyma
- 2 étkezési paprika
- 2-3 paradicsom
- 2-3 ek piros paprika
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 4 ek tejföl
A palacsintához:
- 10 dkg liszt
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- csipetnyi só, kevéske cukor
- szódavíz vagy ásványvíz
- olaj
A töltelékhez:
- 35-40 dkg juhtúró
- 2-4 ek tejföl
- 2-3 tk apróra vágott kapor
Mint szinte minden magyar ételnél, a hagyma pucolásával és az aprítással kezdjük a mûveletsort. A hagymát fedõ alatt megdinszteljük, majd a lángról levéve belekeverjük a jó minõségû piros paprikát.
A csirkecombokat megtisztítjuk, majd a csontok mentén bevagdossuk õket, illetve alaposan be is sózzuk a húsokat. A paprikás, hagymás alapba belepakolgatjuk a combokat, elsõsorban arra törekedve, hogy a bõrös felük legyen alul. Fedõ mehet az edényre, majd hagyjuk, hogy kicsit kisüljön a zsírjuk. Pár perc elteltével jöhetnek a felkockázott paprika és paradicsom darabok és a fokhagyma gerezdek. ( Jó szemû versenyzõknek feltûnhetett, hogy nincsenek a fényképeken paradicsomok, nos mert egyszerûen elfelejtettem venni. Ilyenkor jó, ha van otthon passzírozott paradicsom, mert engem ez mentett meg. )
Innentõl 30-35 perc párolás következik, ha igényli, akkor vizet is önthetünk alá - de nekem erre nem volt szükségem. Míg a paprikás rotyog, addig megsüthetjük a palacsintákat illetve összeállíthatjuk a kapros tölteléket. A palacsintákat a hbh-s fiúk hagyományosan tekerték fel, én a hortobágyihoz hasonló formát választottam - ez már tényleg ízlés kérdése.
A 35-40 perces párolást követõen 3-4 evõkanál tejföllel kevertem be a paprikást, majd lehetett is tálalni. Szerintem a képek magukért beszélnek - kár hogy az illatokat nem lehet hasonló formában rögzíteni...