Csirkenyársak cukkinivel, tavaszi saláta, tzatziki és fûszeres újburgonya

2014-04-29

sponsored links



Végre eljött az az idõ, amikor szívesebben kijárok a piacra zöldségért, mert friss magyar árut lehet kapni és rengeteg zöldség van már, aminek tényleg jó íze is van. Ennek örömére vasárnapra light-os ebédet készítettem, ami mellé egy kis csokis desszert is készült, de az jöjjön késõbb.
Ezeket a csirkenyársakat grill szezon idején is bátran el lehet készíteni, mert nagyon finomak lettek, de otthon egy sima tapadás mentes serpenyõ is megteszi.
A köret ismét újburgonya, mert egyszerûen imádom, de csak addig, amíg annyira friss, hogy szinte elég csak megmosni és már mehet is a serpenyõbe. Kevés olajjal, különbözõ fûszerekkel variálva egyszerûen csodákat lehet mûvelni. És..., ha valaki már nem tud vacsira mit kitalálni, akár ez is jöhet, hiszen nem olyan magas a glikémiás indexe.
De, ha már a glikémiás indexnél tartok, akkor mit is jelent valójában. Megmutatja, hogy bizonyos élelmiszerekben lévõ szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel. Minél alacsonyabb, annál lassabban, így ezeket bátrabban fogyaszthatjuk, fõleg esténként. Olyan zöldségeknél, aminek magasabb a keményítõ tartalma fõzés közben veszít a víztartalmából, így minél tovább fõzzük annál gyorsabban fog felszívódni a benne levõ szénhidrát. Az újburgonya, elég rövid idõn belül elkészül, így nyugodtan lehet enni akár vacsorára is, természetesen mértékkel. Egyébként ezért jó minden zöldséget "al dente"-re fõzni, mert a glikémiás indexe is alacsonyabb lesz, tehát nem emeli meg hirtelen a vércukor szintünket. Itt tudtok még bõvebben errõl olvasni.
Kb. két éve vagyok híve a tudatos táplálkozásnak. Azóta sokkal több zöldséget eszek, magam sütöm a kenyeret és péksüteményeket, amihez teljeskiõrlésû lisztet, rozslisztet használok legtöbbször illetve olívaolajat, a cukor mennyiséget alapból felezem, ha soknak találom illetve egy részét vagy teljesen nyírfacukorra cserélem le.
Szerintem a fogyókúrának nincs értelme. Egy darabig kibírja az ember, hogy nem eszik ezt vagy azt, meg csak zöldséget natúr, ízek nélkül.... Ezt így nem lehet hosszú távon folytatni. Életmódon kell változtatni és betartani azt, hogy vacsorára nem a kilós kenyeret teszem az asztalra, és az édesség is általában csak hétvégén van. Tudom, rengeteg idõt vesz igénybe, fõleg ebben a rohanó világban elég nehéz ezt kivitelezni. Nálam is sokszor elõfordul, hogy 10-11-kor fekszek le, mert 8 után érek haza aerobikról és még akkor kezdem sütni a kenyeret vagy éppen megfõzni a másnapi ebédet.
Ezért érdemes hétvégén egy menüt összeállítani, hogy a vásárlást hétvégére be tudjuk iktatni illetve akkor már van egy terv amiben tudod, hogy mennyi idõt tudsz ráfordítani és olyan étel sorozatot állítasz össze.
Ezek csak jó tanácsok voltak, korábban még nem írtam errõl, de többen voltak már akik megkérdezték tõlem, hogyan lehet az, hogy ennyi finomságot fõzök és mégsem hízunk. Tuti van valami csodaszer. :)
Nem, nincs. Csupán odafigyelek arra, hogy változatos legyen az ebédünk és ne csak mindig tésztával vagy egy gyors rakott krumplival oldjuk meg a másnapi étkezést.
Remélem tudtam segíteni azoknak, akik eltervezték, hogy a nyárra lefogynak. :)
Segítségül vannak a receptjeim, amik közül bátran lehet válogatni, illetve heti legalább három alkalommal illik valamit sportolni, mozogni. Még a sima séta is jó elindulásnak, hogy kedvet kapjunk akár a futáshoz vagy valamilyen sporthoz, amit rendszeresen be tudunk iktatni.
De most már akkor jöjjön a hétvégi menü receptje. :)















Csirkenyársak cukkinivel, tavaszi saláta, tzatziki és fûszeres újburgonya
Hozzávalók (2 fõ):
Csirkenyárshoz:
30 dkg csirkemell
1 kisebb cukkini
2 ek. extra szûz olívaolaj
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 ek. frissen facsart citromlé
só, bors

Tzatziki-hez:
1/2 vagy egy kisebb kígyó uborka
350 g görög joghurt
só, bors
1-2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor

Tavaszi salátához:
1 fej saláta 
2 marék zsenge spenót
2 paradicsom
2 szál újhagyma
2 ek. extra szûz olívaolaj
2 ek. balzsam ecet
1 marék friss bazsalikom
1 tk. méz
só, bors

Fûszeres újburgonya
1/2 kg újburgonya
só, bors
1 tk. fûszer paprika
1 tk. kakukkfû
1 ek. olívaolaj

Elkészítés:
A csirkemellet és a cukkinit vágjuk egyforma kockákra, majd sózzuk és borsozzuk meg.
A páchoz az olajat, a citrom levét, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet keverjük ki egy tálba és forgassuk meg benne a csirkemellet.
Nyársa húzzuk fel úgy, hogy egy kocka csirkemell, egy kocka cukkini és így tovább.
Tapadás mentes serpenyõben közepes lángon süssük meg minden oldalát.
Az újburgonyát mossuk és tisztítsuk meg. Fedeles magas falú serpenyõbe tegyük bele, locsoljuk meg egy kevés olajjal, adjunk hozzá egy korty vizet, sózzuk és borsozzuk. Fedõ alatt közepes lángon pároljuk fél puhára. Ezután vegyük le a tetejét, magas lángon pirítsuk meg, majd amikor kész adjuk hozzá a pirospaprikát és a kakukkfüvet. Forgassuk meg egy párszor a krumplit, ezután fedjük le és tegyük félre, amíg elkészülünk a salátával és a tzatzikivel.
A salátát szedjük leveleire és mossuk meg a spenóttal együtt. A paradicsomot cikkekre, a hagymát karikákra daraboljuk. Vegyünk elõ egy nagy tányért, helyezzük rá a salátát, a spenótot, a paradicsomot és az újhagymát. A dresszinghez keverjük ki az olívaolajat, a balzsamecettel, feldarabolt bazsalikommal és a mézzel. Ízesítsük sóval, borssal, majd locsoljuk meg vele a salátát.
A tzatzikihez reszeljük le sajt reszelõn az uborkát. Szûrjük le, majd keverjük a joghurthoz. A kaprot daraboljuk fel, adjuk hozzá a zúzott fokhagymával együtt. Ízesítsük sóval, borssal.
Lehet kicsit hosszú a lista és az elkészítés is annak tûnik, de egy óra alatt el lehet vele készülni és nagyon finom és egészséges!













Folytats a blogon ... koskacukor.blogspot.com/2014/04/csirk...

sponsored links

Keres?s