Csirkemáj sajtos bundában.
sponsored links
A csirkemájat sokan nem szeretik olajban megsütni, mert bizony van az a rossz szokása, hogy jó nagyokat pattog, és a forró olaj szerteszét fröccsen beterítve a fél konyhát. Én is jártam már így, míg rá nem jöttem, ha a fehér-eres részt eltávolítjuk a májról, szinte teljesen kiküszöbölhetjük, hogy elkezdjen pattogni, fröcskölni sütés közben. Sütés elõtt a májat érdemes pár órára fokhagymás, sós tejbe pácolni, hogy az ízek kellõen átjárják mielõtt a sajtos palacsintatésztába mártva kisütnénk. Tálaláskor én pl. kukoricás rizst, és csemegeuborka salátát kínáltam hozzá.
Hozzávalók:
6-8 db csirkemáj
2 gerezd fokhagyma
3 dl tej
1 mk só
Hozzávalók a palacsintatésztához:
2 db tojás
2-3 dl tej
liszt (amennyit majd felvesz)
só
õrölt fehér bors
10 dkg reszelt sajt
5 dl olaj a sütéshez
A májról távolítsuk el a fehér, eres részt, így sütés közben nem fog pattogni.
A tejhez adjuk hozzá a sót, a préselt fokhagymát, majd tegyük bele a csirkemájat, és hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek jól átjárják. (én bepácoltam, és egész éjszakára a hûtõbe tettem)
Egy tálba tegyük bele a tojást, sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze.
Ezután keverjük hozzá a tejet, és annyi lisztet, hogy egy sûrûbb palacsintatésztát kapjunk, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot is.
Sütés elõtt vegyük ki a tejbõl a májat, majd alaposan csepegtessük le.
Ezután elõször forgassuk lisztbe, majd a sûrûbb palacsintatésztába, és óvatosan helyezzük bele a felforrósított olajba.
A serpenyõt ezután résnyire fedjük le, így ha esetleg pattogna a máj sütés közben, az olaj nem fröccsen szerteszét.
Közepes lángon, többször átfordítva, süssük szép aranybarnára, majd szedjük ki egy papírtörlõre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Ameddig a máj sül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet, és salátát. Én kukoricás rizst, és csemege uborkát készítettem magos-mustáros öntettel.
Tálaláskor helyezzük tányérra a sajtos bundában sült csirkemájat, majd kanalazzuk mellé a köretet, és ízlés szerinti salátával kínáljuk.