Csirkemell sárgabarackmártással

2014-06-23

sponsored links

Kislány koromban nem tudtam elképzelni, hogy jön össze a hússal a gyümölcs. A gyümölcs levesnek jó, meg sütibe meg úgy magában. De húshoz? Aztán anyáék egyik ebédre Barackos husit csináltak. Rögtön megszerettük. Aztán jött a töltött dagadó meggyszósszal, azért is odavagyunk. Rájöttünk, hogy a hús és a gyümölcs remekül kiegészítik egymást.
Ennek egyik ékes bizonyítéka a csirkemell sárgabarackmártással. Õszintén szólva a képbe szerettünk bele a Lajos Mari konyhája c. receptújság idei 2. számában. Mint egy költemény... Beindult tõle az ember nyáltermelése. :)

Mi nem tudtunk elég jó képet készíteni, de azért ez sem rossz :)

A hozzávalókon egy kicsit módosítanunk kellett, mert nagyon savanyúnak éreztük a mártást, a változtatás követõen az alábbiakból áll ez a finomság (4 személyre):
4 fél csirkemellfilé (600 g)
1. ek. szárnyasfûszersó
2 ek. olívaolaj
500 g sárgabarack
3 ek. méz
2 ek. fehérborecet
1 ek. szójaszósz

bors
chilipor (ezt mi kihagytuk, de aki szereti a csípõset, kipróbálhatja)
1 ek. étkezési keményítõ
1 dl száraz fehérbor
1-2 szál petrezselyem/citromfû a díszítéshez

A pihe-puha csirkemellek
A finom sárgabarackmártás

A csirkemelleket leöblítjük, bedörzsöljük a fûszersóval. Meglocsoljuk az olajjal, letakarjuk, és 20-25 percig (akár egy egész éjszakán át) a hûtõszekrényben pácoljuk.
A mártáshoz a sárgabarackokat megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Mérsékelt tûzön, aranybarnára pirítjuk a mézet (ügyeljünk arra, hogy meg ne égjen, mert keserû lesz tõle az étel!). Hozzáadjuk a borecetet, a sárgabarackot, a szójaszósz, 1-2 csipet sót, ízlés szerint a chiliport és frissen õrölt fehér vagy rózsaborsot. Lazán összekeverjük, élénk tûzön 3-4 percig forraljuk. 1 dl hideg vízben eldolgozzuk a keményítõt, a barackhoz keverjük, és csak addig forraljuk (1 perc), amíg bársonyos sûrûségû lesz. Fedõ alatt melegen tartjuk.

A gyönyörû rizskockák

A csirkemellek alól nagyobb serpenyõbe öntjük a pácolajat, felforrósítjuk, beletesszük a húsdarabokat, meghintjük frissen õrölt borssal, és élénk tûzön, fedõ nélkül mindkét oldalukat megkapatjuk (2+2 perc). Alájuk öntjük a bort, fedõ alatt további 8-10 percig pároljuk, végül lapos tálra csinosítjuk, részben bevonjuk a barackmártással, és petrezselyemmel vagy citromfûvel díszítve azonnal tálaljuk.
Egyszerû párolt vagy mazsolás rizs illik hozzá.


A recept azt írja, hogy meggyel, nektarinnal, szilvával is remek ez az étel. Szerintem ki is fogjuk próbálni. :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/06/csirke...

sponsored links

Keres?s