Csirkemell pirítva újkrumplis, zöldséges raguval
sponsored links
Ebbe az ételbe gombát is tettem, mert szeretjük. Talán ma már nem, de 20-30 évvel ezelõtt az étkezési gombák iránti érdeklõdés nem volt olyan mint manapság. Ennek az volt az akadálya, hogy a gombás ételek receptjei kevéssé voltak ismertek. De talán az is oka volt, hogy sokan félnek a mérgezésektõl - bár ettõl ma is félünk. A közhasználatban csak néhány elkészítési mód vált szokássá, mint pld. a rántott gombafejek, gombapörkölt. Pedig a gombának még a zöldségféléknél is több felhasználási módja van. Húspótló tápláléknak is mondják, mert fehérjéi teljes értékûek amihez ugyan nehéz hozáférnünk a sejtfalának kitintartalma miatt, ezért nehezen is emészthetõ. De vékonyra szelve, apróra vágva, jól megrágva nem okoz problémát az egészséges emésztõrendszerünknek. 20-25 dkg-nál nem szabad egyszerre többet enni. Cukorbetegek diétájában is alkalmazható a gombafogyasztás, mert a szénhidrátok és zsírok szempontjából a gomba a növényi tápanyagokkal egyezik meg. A csiperke termesztett faja különösen alkalmas a rendszeres fogyókúrához, mert egész évben rendelkezésünkre áll. A vadon termõ csiperkék illatosabbak, zamatosabbak és ingyen teremnek, de aki nem ismeri az általa gyüjtött gomba fõbb jellemzõit, vizsgáltassa be.
Készülhet belõle gombaleves, gombamártás, töltött gomba, gombás tojásételek, gombás tésztaételek, rakott gomba, eltehetjük sóban, aszalhatjuk stb.
Hozzávaló: 4 adag ...