Csirkeleves tortillĂĄval
sponsored links
Ez most a kedvenc ?hĂșslevesem?. De tekinthetjĂŒk felturbĂłzott paradicsomlevesnek is. Akkor mĂĄr hihetĂ”bb, hogy szeretem. :-)
JĂł ez a ?maradĂ©k sĂŒlt csirkĂ©?-bĂ”l kihozunk valamit dolog, mĂ©g Ășgy is, hogy nekem szinte sosincs maradĂ©k sĂŒlt csirkĂ©m. Se maradĂ©k krumplipĂŒrĂ©m. Se maradĂ©k akĂĄrmim. Ezek mindig az adott Ă©telhez kĂ©szĂŒlnek ?frissen?.
Most talĂĄn sikerĂŒlt szintet lĂ©pni, ebben az elĂ”re elkĂ©szĂtĂ”s fĂ”zĂ©sben, mert a hĂ©ten tex-mex napokat tartunk, Ășgyhogy egyik nap megsĂŒtöttem egy csomĂł csirkecombot, szĂ©tcincĂĄltam a hĂșst, Ă©s hĂĄrom rĂ©szre osztottam. Egyik rĂ©szĂ©bĂ”l csirkĂ©s enchilada kĂ©szĂŒlt. Egy rĂ©szĂ©bĂ”l ilyen leves. Az utolsĂł adagot pedig befagyasztottam egy kis ketchuppel Ă©s bbq szĂłsszal összekeverve, hogy kĂ©t nappal kĂ©sĂ”bb csirkĂ©s taco-kĂ©nt vĂ©gezze.
HozzĂĄvalĂłk:
- 1 hagyma
- 1 csésze kukorica
- 2-4 gerezd fokhagyma
- chili (friss, vagy chilipor)
- 1 evĂ”kanĂĄl sĂ»rĂtett paradicsom
- 1 doboz (40 dkg) egész vagy håmozott paradicsomkonzerv, összeturmixolva
- 1 teåskanål római kömény
- 2 teåskanål taco fûszer*
- 7-8 dl csirkealaplé
- 3-4 paradicsom
- 1-2 evĂ”kanĂĄl olĂvaolaj
- 2 csĂ©sze összevĂĄgott maradĂ©k fĂ”tt vagy sĂŒlt csirke
- opcionålis: fÔtt bab (kisszemû fekete a legjobb, a kukoricåval egy idÔben kell beletenni a levesbe)
- 4-6 kisméretû kukoricatortilla (az a fajta ami csak kukoricåból van)
a tĂĄlalĂĄshoz:
- tejföl
- Ășjhagyma
- avokĂĄdĂł
- koriander zöld
Miközben megfĂ”zöm a levest, elkĂ©szĂtem a tortilla-csĂkokat. A tortillalapokat 1-1,5 cm szĂ©les csĂkokra vĂĄgom, a hosszĂșkat elfelezem. A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtem 200 fokra. A tortilla csĂkokat egy nagy tepsibe teszem, megspriccelem / megkenem egy kis olĂvaolajjal, kicsit megsĂłzom, Ă©s 8 perc alatt ropogĂłsra sĂŒtöm. SĂŒtĂ©s közben, fĂ©lidĂ”ben ĂĄtforgatom.
A hagymĂĄt aprĂłra vĂĄgom, Ă©s kb. egy evĂ”kanĂĄl olajon ĂŒvegesre sĂŒtöm. HozzĂĄadom a zĂșzott fokhagymĂĄt, majd pĂĄr mĂĄsodperc mĂșlva a fĂ»szereket ? a rĂłmai kömĂ©nyt, a chilit, Ă©s a taco fĂ»szert. PĂĄr mĂĄsodpercig sĂŒtöm, belekeverem a sĂ»rĂtett paradicsomot, majd felöntöm az alaplĂ©vel Ă©s az összeturmixolt paradicsomkonzervvel. 10-15 percig fĂ”zöm, majd belekeverem a kukoricĂĄt, a felkockĂĄzott paradicsomot, a csirkĂ©t Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, mĂ©g egy kis alaplevet vagy vizet, felforralom, Ă©s mĂ©g öt percig fĂ”zöm. MegkĂłstolom, ha szĂŒksĂ©ges sĂłzom, borsozom.
TĂĄlalĂĄsnĂĄl tĂĄnyĂ©rokba szedem, megszĂłrom a ropogĂłsra sĂŒtött tortillĂĄval, teszek a tetejĂ©re egy kis tejfölt, adagonkĂ©nt kb. 1 vĂ©konyan felkarikĂĄzott ĂșjhagymĂĄt, koriander zöldet, felkockĂĄzott avokĂĄdĂłt.
*kevés chilit szoktam hasznålni, ezért teszek a hasonló ételekbe némi taco-fûszert is, ha valaki rendesen beleteszi a chilit, nem kell taco-keverék.
4-5 adag lesz belÔle. Jó sûrû leves, inkåbb egytålétel.