Csirkefasírtos szendvics mozzarellával, lilahagymalekvárral
sponsored links
Mostanra rájöttem: a fasírt a kedvenc ételem. Mindegy, hoyg hagyományos, vagy valamilyen különlegesebb fajta, hogy apró, hogy lapos, vagy egybensült, számomra bárhol és bármikor jöhet. És a hagymalekvár?! No, az felteszi az egészre a koronát! :) Tudjátok, mint a mesében: aki nem hiszi... ;) :)
Csirkefasírtos szendvics mozzarellával, lilahagymalekvárral
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobbacska teljes kiõrlésû, magvas zsemle, kb. 40 dkg darált csirkehús, 2 szelet barna kenyér, 5 cikk fokhagyma, 1 hagyma, 2 teáskanál szumák (elhagyható), só, bors, olaj;
a hagymalekvárhoz: 6 közepes méretû lila hagyma, 2 evõkanál áfonyalekvár (elhagyható), 2 dl vörösbor, só, cukor, 6-7 evõkanál olívaolaj;
továbbá: 25 dkg friss mozzarella, savanyú uborka.
Elkészítése: A hagymalekvárhoz a lila hagymát vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított olívaolajon üvegesre dinszteljük. Amikor kissé összeesett, kicsinként hozzáöntjük a vörösbort, és addig pároljuk lefedve, illetve gyakran kavargatva, amíg az összes bort el nem használtuk, illetve a hagyma teljesen meg nem puhult. Végül hozzákavarjuk az áfonyalekvárt (ha használunk - én tettem), sóval, borssal és cukorral ízesítjük tetszés szerint. A barna kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a húshoz a finomra aprított hagymával és a lereszelt fokhagymával együtt, szumákkal, sóval meg borssal ízesítjük, és alaposan összedolgozzuk. A húsmasszát négyfelé osztjuk, és a zsemlék alapterületével nagyjából azonos méretû húspogácsákat formálunk belõle (nagyobbak lesznek a szokásos fasírtoknál). Kevés felforrósított olajban, lassú tûzön mindkét oldalukon szép pirosra sütjük. A mozzarellát és a savanyú uborkát felszeleteljük. Egy száraz serpenyõben megpirítjuk a félbevágott zsemléket a vágott felükön, majd összeállítjuk a szendvicseket. A zsemlék alsó felére 1-1 szelet mozzarellát fektetünk, megkenjük hagymalekvárral, ráhelyezzük a húspogácsát, erre is hagymalekvárt teszünk, és befedjük 1-1 másik szelet mozzarellával és a zsemle felsõ részével. Savanyú uborkával díszítjük.
Megjegyzés: Csirke helyett egyéb darált húsból is készülhet a fasírt. Ha disznóból, pulykából vagy marhából csináljuk, tegyünk a masszához egy tojást is.