Csirke íróval és harissával

2014-04-27

sponsored links

Többször láttam egy reklámot, amiben Gordon Ramsay pillanatok alatt összedob egy harissával fûszerezett brokkolit kuszkusszal. Kuszkuszom ugyan nem volt itthon, de volt helyette durumtészta. Brokkoli volt a hûtõben, de azt tudtam, hogy hiába kínálgatom a gyereknek, ezért készítettem brokkoli és csirkés változatot is. Mindkettõ gyorsan elkészíthetõ. Mire kifõtt a tészta, addigra készen volt a kétféle feltét.
Igaz, elõtte egy kis elõkészületet igényelt a harissa elkészítése, de az is pár perc.



Ezt a fûszerkeveréket mint az észak-afrikai és közel-keleti konyha egyaránt használja. Lehet az erõsségét, csípõsségét lágyítani plusz hozzáadott olívaolajjal, vízzel, paradicsomlével, vagy mint jelen esetben tettem, sült kápia paprikával és olajban eltett aszalt paradicsommal. A füstölt paprika még egy csavart ad ennek az aromás fûszernek. Ízben talán hasonlít a mi Erõs Pistánkéhoz, de mégsem olyan.


Hozzávalók: az én változatomhoz
  • 2 nagy piros chilipaprika
  • 1 kápia paprika
  • 3 nagy aszalt paradicsom
  • 3 ek olívaolaj az aszalt paradicsomról
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/4 tk só
  • 1 tk õrölt koriandermag
  • 1 t õrölt római kömény
  • 1 tk füstölt pirospaprika


Elkészítése:
Harissa:
A paprikák magházát kivágtam és egy teflonserpenyõben megsütöttem õket, míg feketedni nem kezdett a héjuk. Ekkor késes aprítóba tettem az összes többi hozzávalóval és összedaráltam.

Hozzávalók:
Csirkés raguhoz:
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 2 ek olívaolaj
  • frissen õrölt fekete bors
  • 2 ek harissa
  • 2 dl író


A csirkemellet keskeny csíkokra vágtam és 2 kanál olívaolajon kevés sóval és borssal átsütöttem fehéredésig. Ekkor hozzáadtam a harissát, majd az írót és 3-4 percig pirítottam. Tésztával tálaltam.
Tetejére felcsíkozott mentaleveleket szórtam



A brokkolis változathoz a csirke helyett hasonló súlyú brokkolirózsát használtam + 4 ek szezámmagot. A többi hozzávaló ugyanaz volt. Végül friss korianderlevéllel szórtam meg.

Elkészítése:
Egy teflon serpenyõben a rózsáira szedett brokkolit erõs tûzön sütöttem, közben hozzáadtam a szezámmagot. Addig pirítottam, míg füstös illata kezdett lenni.
Sóztam, borsozta, hozzáadtam a harissát, elkevertem vele, majd felöntöttem íróval. Elkevertem, és ezt is 3-4 percig fedõ alatt pároltam.
Tálalásnál a megfõtt tésztára halmoztam a brokkolit és korianderzölddel szórtam meg.
  


A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.

Folytats a blogon ... evinenikulinariskalandozasai.blogspot...

sponsored links

Keres?s