Csirke íróval és harissával
sponsored links
Többször láttam egy reklámot, amiben Gordon Ramsay pillanatok alatt összedob egy harissával fûszerezett brokkolit kuszkusszal. Kuszkuszom ugyan nem volt itthon, de volt helyette durumtészta. Brokkoli volt a hûtõben, de azt tudtam, hogy hiába kínálgatom a gyereknek, ezért készítettem brokkoli és csirkés változatot is. Mindkettõ gyorsan elkészíthetõ. Mire kifõtt a tészta, addigra készen volt a kétféle feltét.
Igaz, elõtte egy kis elõkészületet igényelt a harissa elkészítése, de az is pár perc.
Igaz, elõtte egy kis elõkészületet igényelt a harissa elkészítése, de az is pár perc.
Ezt a fûszerkeveréket mint az észak-afrikai és közel-keleti konyha egyaránt használja. Lehet az erõsségét, csípõsségét lágyítani plusz hozzáadott olívaolajjal, vízzel, paradicsomlével, vagy mint jelen esetben tettem, sült kápia paprikával és olajban eltett aszalt paradicsommal. A füstölt paprika még egy csavart ad ennek az aromás fûszernek. Ízben talán hasonlít a mi Erõs Pistánkéhoz, de mégsem olyan.
Hozzávalók: az én változatomhoz
- 2 nagy piros chilipaprika
- 1 kápia paprika
- 3 nagy aszalt paradicsom
- 3 ek olívaolaj az aszalt paradicsomról
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/4 tk só
- 1 tk õrölt koriandermag
- 1 t õrölt római kömény
- 1 tk füstölt pirospaprika
Elkészítése:
Harissa:
A paprikák magházát kivágtam és egy teflonserpenyõben megsütöttem õket, míg feketedni nem kezdett a héjuk. Ekkor késes aprítóba tettem az összes többi hozzávalóval és összedaráltam.
Hozzávalók:
Csirkés raguhoz:
- 30 dkg csirkemellfilé
- 2 ek olívaolaj
- só
- frissen õrölt fekete bors
- 2 ek harissa
- 2 dl író
A csirkemellet keskeny csíkokra vágtam és 2 kanál olívaolajon kevés sóval és borssal átsütöttem fehéredésig. Ekkor hozzáadtam a harissát, majd az írót és 3-4 percig pirítottam. Tésztával tálaltam.
Tetejére felcsíkozott mentaleveleket szórtam
A brokkolis változathoz a csirke helyett hasonló súlyú brokkolirózsát használtam + 4 ek szezámmagot. A többi hozzávaló ugyanaz volt. Végül friss korianderlevéllel szórtam meg.
Elkészítése:
Egy teflon serpenyõben a rózsáira szedett brokkolit erõs tûzön sütöttem, közben hozzáadtam a szezámmagot. Addig pirítottam, míg füstös illata kezdett lenni.
Sóztam, borsozta, hozzáadtam a harissát, elkevertem vele, majd felöntöttem íróval. Elkevertem, és ezt is 3-4 percig fedõ alatt pároltam.
Tálalásnál a megfõtt tésztára halmoztam a brokkolit és korianderzölddel szórtam meg.
A blogban közölt receptjeim, fotóim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetõk más oldalakon. Ez alól kivételt képeznek azok a weboldalak, ahol nem közlik az egész írást, csak elsõ sorait, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.