Csirke vajas morzsával, málnaszósszal
sponsored links
Ismét a kertemben található zöldfûszerekbõl, és zöldségekbõl indultam ki, mert ezzel már meg is van az ízesítés, meg a köret. Házi zsemle, gyümölcs mindig van nálam a fagyóban, így már csak hús és vaj kellett ehhez az észbontóan finom, és szép menühöz.
Persze nemsokára jön a málnaszezon, akkor majd friss málnát használunk.
Hozzávalók (6 személyre):
- 3 csirkemell
- 10 dkg puha vaj
- 1 zsemle (teljes kiörlésût használtam)
- 1 evõkanál petrezselyemzöld
- 1 evõkanál metélõhagyma (vagy zöldhagyma)
- 1 evõkanál majoránna
- 2 evõkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
- só, õrölt bors
A málnaszószhoz:
- 20 dkg málna
- 5 dkg cukor (nyírfát használtam)
- 1 dl fõzõtejszín
- 1 csapott evõkanál étkezési keményítõ
- csipetnyi só
Elkészítése:
- A zöldfûszereket megmossuk, apróra vágjuk, majd a vajjal összekavarjuk. Sózzuk, borsozzuk.
- Késes aprítóban morzsára aprítjuk a zsemlét (esetleg ledaráljuk), ezután a fûszeres vajhoz kavarjuk.
- Megmossuk a húst, mindeniket félbevágjuk, és sóval, borssal befûszerezzük.
- Egy serpenyõben felforrósítjuk a zsiradékot, majd a csirkemelleket 1-1 percig sütjük mindkét oldalukon.
- Ezután tûzálló tálba helyezzük, rátapasztjuk a vajas-fûszeres morzsát, majd 200 fokos sütõben 15-20 percig sütjük, amíg szép piros lesz a tetején a morzsa, a hús pedig szaftos. Ha tovább sütjük, a hús kiszáradhat.
- Közben elkészítjük a málnaszószt. Egy kisebb edényben a málnát a cukorral, meg egy csipet sóval felforraljuk, majd 2-3 percig fõni hagyjuk. Összeturmixoljuk.
- A keményítõt elkeverjük a hideg tejszínnel, hozzáadjuk a málnához, és összeforraljuk.
- A húst szeletekre vágva, málnaszósszal, és friss zöld salátával fogyasztjuk.
Megj: Krumpliköretet is készíthetünk mellé.
A fûszerek természetesen változhatnak, ízlésünknek megfelelõen.
A fûszerek természetesen változhatnak, ízlésünknek megfelelõen.