Csirke tikka masala naan kenyérrel

2014-02-22

sponsored links










Nagyon szeretem a fûszeres, melengetõ ételeket, talán a hideg miatt, de néhány napja egyfolytában ilyesmire vágyom. Rögtön tudtam, hogy az indiai konyha felé kell orientálódnom, mert az aztán megszámlálhatatlanul sokféle fûszert használ. Régóta tervben volt, hogy kipróbálom a tikka masalát, az indiaiak egyik legnépszerûbb ételét, de mivel még sosem készítettem, a neten kezdtem keresgélni utána. Némelyik nagyon idõigényesnek tûnt, már-már le is mondtam az elkészítésérõl. Aztán ráakadtam Nóri receptjére, aki gyors elkészítést ígért, így nagy vonalakban maradtam is ennél a leírásnál, de kicsit saját ízlésemre formáltam menet közben. Meg kell mondanom, hogy minden fáradozást megért. Kellõen csípõs volt és jellegzetesen fûszeres, de egyik íz sem nyomta el benne a másikat. A tikka mellé pedig naan kenyér dukál, ami az indiaiaknál evõeszközként is szolgál, másrészrõl pedig jó a sûrû, illatos szaftba belemártogatni. A naan kenyér is többféle sütési technikával készül, én most idõtakarékosság miatt a serpenyõben készített változatot választottam innen. Az étel sajnos nem túl fotogén, ellenben tényleg nagyon finom, szóval ne adjatok csak a látszatra.                


Elkészítési idõ: 60 perc
Pihentetés: 8 óra

Hozzávalók:

70 dkg csirkemellfilé


pác: 


2,5 dl natúr joghurt (nálam görög)
2 ek olívaolaj
3-4 g fokhagyma
diónyi friss reszelt gyömbér (vagy 1/2 kk szárított)
1 kk õrölt római kömény (sima is jó)
1 kk kurkuma
1 kk tikka masala (vagy garam masala) fûszerkeverék
1/2 kk chilipor vagy 1 kisebb friss chili felaprítva
1/2 kk spanyol füstös paprika (elmaradhat)


szósz:


1 vöröshagyma
40 dkg paradicsomkonzerv (nyáron 3 nagy friss paradicsom)
1/2 ek sûrített paradicsom
1/2 ek barna cukor
2-3 ek joghurt
frissen õrölt bors


díszítés:


friss koriander vagy petrezselyem



NAAN KENYÉR
4 db-hoz

25 dkg liszt
7 gramm (!) friss élesztõ
1,5 tk sütõpor
150 gramm langyos víz
2 ek görög joghurt
1 tk só
5 dkg vaj



Elkészítése:



1.  Elõzõ este, de legalább 1-2 órával a készítés elõtt bepácoljuk a csirkét. A csirkehúst nagyobb kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurthoz keverjük az olívaolajat, zúzott fokhagymát és a fûszereket. Belekeverjük a csirkemellet úgy, hogy a pác mindenütt bevonja és éjszakára a hûtõbe tesszük.
2.   Kevés olajon, forró serpenyõben kisütjük a pácolt csirkehúst, kivesszük a serpenyõbõl, a visszamaradt zsiradékon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a sûrített paradicsomot, kevergetve kissé lepirítjuk, ráöntjük a  - konzervdobozban késsel kisebb darabokra vagdosott - paradicsomkonzervet vagy a friss paradicsomot, beleszórjuk a barna cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3.  A paradicsomos szószt fedõ alatt, lassú tûzön rotyogtatjuk kb 20 percig. (én a végén botmixerrel simára turmixoltam a szószt, hogy ne legyen darabos, úgy tettem bele a húst)
4.   Ha a szósz kellõképpen besûrûsödött beleforgatjuk a megpirított húsdarabokat, hozzáadunk 2-3 ek joghurtot ill. a megmaradt pácot is hozzáönthetjük.
5.  Tûzre visszatéve az egészet jól összeforraljuk.
6.  Tetejét friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk, fõtt rizzsel és/vagy naan kenyérrel tálaljuk


Naan kenyér:


1.  A liszt felét tálba tesszük, hozzámorzsoljuk a friss élesztõt, beleöntjük a langyos vizet, villával összekeverjük, letakarva 30 percet állni hagyjuk.
2.  5 dkg vajat megolvasztunk.
3.  A maradék lisztet, sütõport, sót, joghurtot és 2-3 evõkanálnyi olvasztott vajat hozzáadunk a félretett élesztõs liszthez. A tésztát kicsit megdagasztjuk a tálban, majd újból pihentetjük 15 percig.
4.  A  gyúródeszkát jól belisztezzük, még 1 percig jól átgyúrjuk rajta a tésztát, 4 felé osztjuk, megszórjuk liszttel és pihentetjük még 5 percig, majd mindegyiket kb 3 mm vastagságú, serpenyõ méretû kerek lappá nyújtjuk.
5.  A serpenyõt kikenjük az olvasztott vajjal, beletesszük a tésztát, óvatosan a serpenyõ aljához nyomkodjuk, hogy szép egyenletesen süljön, mielõtt megfordítjuk a másik oldalát is megkenegetjük az olvasztott vajjal. Oldalanként 2-3 percig sütjük. Konyharuhába téve tartjuk melegen tálalásig.














Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/02/csi...

sponsored links

Keres?s