Csirke ? sárgabarack ? chilli ? IPA
sponsored links
Az utóbbi idõkben erõs vonzalmat építettünk ki a kézmûves sörök irányában. Én személy szerint az IPA (India Pale Ale) hívõje lettem, ami egy felsõerjesztésû, erõsen komlózott sörfajta. Érdekesen megosztja ismerõseim körét, egy csoportjuk velem együtt rajong a gyümölcsös, virágos mélységeiért. A másik csoport szerint ihatatlanul keserû. Valószínûleg ez utóbbi csoport a tonicot és más keserû ízeket sem élvez.
Érdemes mégis egy próbát tenni vele, fantasztikus, hogy a különbözõ komlók mennyire más ízeket tudnak kihozni a különbözõ típusokból. Néhány személyes kedvencem (a teljesség igénye nélkül :
Távoli Galaxis (Rothbeer)
Jokerface (Legenda Sörfõzde)
1 milliard Megawatt (Róth Zoltán & Élesztõ)
Bakancslista (Rothbeer)
Aztán találtam egy rendkívül szimpatikus blogot, ahol minden receptben szerepel némi sör S bár még érni kell odáig, hogy szívfájdalom nélkül belelocsoljak 1-2 üveg IPA-t egy-egy ételbe, az alábbi receptben szereplõ 1 dl-es mennyiség meg tûréshatáron volt. A barack és a chilli tüzessége remekül harmonizál a Kaltenecker Amarillo IPA nyárias, citrusos komlóízével.
Barackos-chillis-sörös csirkecombok
7 db kisebb csirke felsõcomb, filézve
só, bors
1 fej hagyma
zsír/olaj
a mártáshoz:
500 g jó érett sárgabarack
1 dl IPA sör
1 db füstölt chillipaprika paradicsomszószban (La Costena Chipotles in adobo sauce) ? az eredeti receptben 1 ek. sririacha szósz
2 tk keményítõ
1 ek balzsamecet
1 ek méz
petrezselyem
A mártáshoz valókat aprítóban vagy turmixgépben összedolgozom. A húsokat sóztam, borsoztam, a hagymát összekockáztam. A besózott húst a zsírban nagy lángon átpirítottam, majd a tüzet visszavéve rászórtam a hagymát és üvegesre pároltam. Amikor már a hagyma is sülni kezdett, hozzáöntöttem az összeturmixolt mártást és 10-12 perc alatt összerotyogtattam az egészet. Ezidõ alatt a hús is átfõtt és a mártás is besûrûsödött kicsit. A végén megszórtam frissen vágott petrezselyemmel.
Én felkockázott, pirított édesburgonyával ettem, de rizzsel sem lehet rossz.