Csirke ? sárgabarack ? chilli ? IPA

2014-07-10

sponsored links

 

0_soros_csirke

 

Az utóbbi idõkben erõs vonzalmat építettünk ki a kézmûves sörök irányában. Én személy szerint az IPA (India Pale Ale) hívõje lettem, ami egy felsõerjesztésû, erõsen komlózott sörfajta. Érdekesen megosztja ismerõseim körét, egy csoportjuk velem együtt rajong a gyümölcsös, virágos mélységeiért. A másik csoport szerint ihatatlanul keserû. Valószínûleg ez utóbbi csoport a tonicot és más keserû ízeket sem élvez.

Érdemes mégis egy próbát tenni vele, fantasztikus, hogy a különbözõ komlók mennyire más ízeket tudnak kihozni a különbözõ típusokból. Néhány személyes kedvencem (a teljesség igénye nélkül :-) :

Távoli Galaxis (Rothbeer)

Jokerface (Legenda Sörfõzde)

1 milliard Megawatt (Róth Zoltán & Élesztõ)

Bakancslista (Rothbeer)

Aztán találtam egy rendkívül szimpatikus blogot, ahol minden receptben szerepel némi sör :-)   S bár még érni kell odáig, hogy szívfájdalom nélkül belelocsoljak 1-2 üveg IPA-t egy-egy ételbe, az alábbi receptben szereplõ 1 dl-es mennyiség meg tûréshatáron volt. A barack és a chilli tüzessége remekül harmonizál a Kaltenecker Amarillo IPA nyárias, citrusos komlóízével.

Barackos-chillis-sörös csirkecombok

7 db kisebb csirke felsõcomb, filézve

só, bors

1 fej hagyma

zsír/olaj

a mártáshoz:

500 g jó érett sárgabarack

1 dl IPA sör

1 db füstölt chillipaprika paradicsomszószban (La Costena Chipotles in adobo sauce) ? az eredeti receptben 1 ek. sririacha szósz

2 tk keményítõ

1 ek balzsamecet

1 ek méz

petrezselyem

A mártáshoz valókat aprítóban vagy turmixgépben összedolgozom. A húsokat sóztam, borsoztam, a hagymát összekockáztam. A besózott húst a zsírban nagy lángon átpirítottam, majd a tüzet visszavéve rászórtam a hagymát és üvegesre pároltam. Amikor már a hagyma is sülni kezdett, hozzáöntöttem az összeturmixolt mártást és 10-12 perc alatt összerotyogtattam az egészet. Ezidõ alatt a hús is átfõtt és a mártás is besûrûsödött kicsit. A végén megszórtam frissen vágott petrezselyemmel.

Én felkockázott, pirított édesburgonyával ettem, de rizzsel sem lehet rossz.


Folytats a blogon ... konyhablog.hu/2014/07/10/csirke-sarga...

sponsored links

Keres?s