Csirke nugets házilag
sponsored links
Mikor Nea blogján megláttam azokat az étvágygerjesztõ kis csirke falatkákat, tudtam, elõbb vagy utóbb én is elkészítem. Két bökkenõ volt, be kellett szereznem a panko morzsát. Nos, hosszas kutatás után úgy döntöttem, elkészítem magam házilag. Errõl ebben a bejegyzésben olvashattok bõvebben.
Mikor már ez is meg volt, akkor jött a parmezán sajt, ami még nem járt a konyhámban. Sajnos vidéki boltokban egyáltalán nem, de fõvárosi üzletekben sem mindegyikben lelhetõ fel. Férjem közremûködésével végül sikerült rátalálni.
Vasárnap ebédre sütöttem meg és Nea mindkét mártogatósával, valamit hullámos sült krumplival kínáltam.
Bevallom, ezelõtt gyorsétteremben ilyet még nem kóstoltam, ezért nincs összehasonlítási alapom, de a végeredmény egy kívül ropogós, a parmezántól egy jellegzetes, számomra semmi más ízzel össze nem hasonlítható, belül puha csirkét takaró finomság lett. Isteni, alig lehet abbahagyni. A mártogatósok tökéletesen illettek hozzá, bár én a ketchupost nem csípõsre készítettem, mert azt nem kedveli a család.
Olyan nagy adag lett, hogy végül vacsira is maradt belõle.
Mindenképpen fogom még máskor is sütni, de próbálkozok majd egyéb ízesítéssel is.
Köszönöm szépen Nea a tökéletes receptet!
Mikor már ez is meg volt, akkor jött a parmezán sajt, ami még nem járt a konyhámban. Sajnos vidéki boltokban egyáltalán nem, de fõvárosi üzletekben sem mindegyikben lelhetõ fel. Férjem közremûködésével végül sikerült rátalálni.
Vasárnap ebédre sütöttem meg és Nea mindkét mártogatósával, valamit hullámos sült krumplival kínáltam.
Bevallom, ezelõtt gyorsétteremben ilyet még nem kóstoltam, ezért nincs összehasonlítási alapom, de a végeredmény egy kívül ropogós, a parmezántól egy jellegzetes, számomra semmi más ízzel össze nem hasonlítható, belül puha csirkét takaró finomság lett. Isteni, alig lehet abbahagyni. A mártogatósok tökéletesen illettek hozzá, bár én a ketchupost nem csípõsre készítettem, mert azt nem kedveli a család.
Olyan nagy adag lett, hogy végül vacsira is maradt belõle.
Mindenképpen fogom még máskor is sütni, de próbálkozok majd egyéb ízesítéssel is.
Köszönöm szépen Nea a tökéletes receptet!
Hozzávalók 6 fõre:
- 1,5 kg csirkemell filé
- 1 csapott kk só
- 1 nagy csipet bors
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- 2 dl tej
Panírozáshoz:
- 10 dkg liszt
- 3 nagyobb tojás
- 15 dkg panko morzsa
- 5 dkg parmezán sajt
- 1 csapott kk só
- 5-6 ek étolaj
Ketchupos mártogatóhoz:
- 5 ek ketchup
- 2 ek majonéz
Mézes-mustáros mártogatóshoz:
- 3 ek mustár
- 2 ek méz
- 2 ek majonéz
A megtisztított csirkemellet közepes darabokra vágjuk.
Egy tálkába rakjuk, meghintjük sóval, borssal és belezúzzuk a fokhagymát.
Alaposan összeforgatjuk és felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje.
Hagyjuk érlelõdni pár órát, de még jobb, ha elõzõ este bepácoljuk.
Három tálkát készítünk, az elsõbe a lisztet szórjuk, a másodikban a tojásokat verjük fel kicsit, a harmadikba szórjuk a panko morzsát, a reszelt parmezánt és a sót, amit jól összeforgatunk.
Két nagyobb tepsit kibélelünk sütõpapírral és a papírt lekenjük vékonyan olajjal.
A sütõt elõmelegítjük.
A bepácolt csirkéket lecsöpögtetjük, és kicsit leitatjuk róla a tejet.
Megforgatjuk a lisztben, a tojásban és végül a sajtos morzsában.
Az olajos tepsibe fektetjük. Lespricceljük kevéske olajjal. (Nekem nem volt erre alkalmas konyhai eszközöm, ezért egy szilikon ecsettel kentem le vékonyan.)
Elõmelegített sütõben 190 fokon hõlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
Amíg sül a husi, a mártogatókat kikeverjük.