Csirke korma tojáslepénnyel - paleo
sponsored links
Nagyon kedveljük az indiai konyhát, a fûszeres, aromás ételeket, sokszor készítek is, fõleg ilyen curry jellegû ételeket. A család bazlamát (török joghurtos lapos kenyeret) kapott hozzá, magamnak pedig tojáslepényeket sütöttem a sütõben, ami önmagában is ehetõ,de jól passzol ehhez a fûszeres ételhez. Ránézésre biztos bonyolultnak tûnik a recept, de a zöme csak fûszer, ha ezek megvannak otthon, akkor tényleg egyszerû, fél óra alatt megvan az egész, recept innen. Akik nem esznek paradicsomot, ki lehet hagyni a receptbõl.
Hozzávalók:
80 dkg csirkemell filé csíkokra vagy kockákra vágva
2 db paradicsom (télen 3-4 ek. paradicsompüré)
1 db vöröshagyma aprítva
5 gerezd fokhagyma
1 darabka friss gyömbér hámozva és reszelve
4 dl kókusztej
1 marék mandula
2-3 ek. kókuszolaj
3 tk. erõs pirospaprika
2 tk. édes paprika
2 tk. garam masala
2 tk. curry por
1/2 tk. õrölt kardamaom
1 tk. õrölt koriander
1 tk. õrölt kömény
1 tk. õrölt bors
Himalája só ízlés szerint
A tojáslepényhez:
3 tojás szétválasztva
0,8 dl kókuszkrém
1/2 tk. Himalája só
bors ízlés szerint
zöldfûszerek
Egy vastagfalú serpenyõben megolvasztottam a kókuszvajat, beletettem az aprított hagymát, az apróra vágott csirkét és kevés sót, magas hõfokon kevergetve addig pirítottam, míg a csirke majdnem teljesen megfõtt. Lecsökkentettem a hõfokot, egy másik serpenyõben a fûszereket megpirítottam, közben kevergettem, meg ne égjen, majd hozzáadtam a többi hozzávalót, átforraltam és leturmixoltam. Ezzel öntöttem fel a csirkét és lefedve még negyed óráig fõztem, közben kevergettem, ezalatt szépen besûrûsödik a szósz. Amíg fõtt, addig a tojáslepényt is elkészítettem. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjéket kemény habbá vertem, a tojások sárgáját habosra kevertem, sóztam, borsoztam, majd a kókuszkrémet is belekevertem, végül beleforgattam a zöld fûszereket és tojáshabot. Sütõpapíros tepsire adagoltam, hogy kis palacsinta méretû korongok legyenek. 180 fokos sütõben 20 perc alatt megsütöttem, ez sütõtõl is függhet. A tojáslepényeket csíkokra vágtam és úgy ettem a kormával, nagyon éhes lehettem, mert még fõtt tojást és brokkolit is ettem hozzá:) Nagyon szeretem ezt a szószt, akár magában, hús nélkül is nagyon jó, vagy hús helyett karfiollal, fõtt tojással is lehet készíteni.
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)