CSIPÕS CSIRKEMELLCSIKOK, PIRITOTT ZÖLDSÉGEKKEL
sponsored links
Szeretem a kinai ételeket, amik valójában nem is igazi kinai ételek, hanem a nagyvilágban különbözõ módon elterjedt kinai konyha alapján amerikanizált, vagy európanizált változatok.A kinai büfék akciós világa egész más mint az autentikus kinai konyha.
A kinai konyhának tobb mint háromezer éves, folyamatosan dokumentált törtenete van, az összegyüjtött fogások száma pedig meghaladja a tizezret. Ha nem is autentikus a következó recept,
A csirkemellet felcsíkozzuk, tálba tesszük és ráöntjük a szójaszószt.
Mig a húst átjárja s szója, addig
a zöldségeket megmossuk, majd juliennre
vágjuk. A gyömbért megtisztitjuk és lereszeljuk, a fokhagymát szintén
a bordáskelt feldaraboljuk, a paprikákat szintén hosszúkásra felvágjuk.
Ha nagyon erõs, az ereit és a magjait eltávolitjuk,
Az olajat felforrósítjuk wokban,vagy serpenyõben és beledobjuk a szójától lecsepegtetett húst és erõs tûzön,állandóan kevergetve átpirítjuk, ez kb 4-5 perc. Ha nem elég sõs, akkor megsózzuk. Ha kész, kivesszük az olajból, és félretesszük.
A megmaradt olajon addig pirítjuk a zöldségeket, mig belül puhák, kivül ropogósak maradnak. Közben megízesítjük még szezám olajjal, és ha szükséges chili pehellyel.. Ekkor visszatesszük a csirkecsíkokat és még pár percig együtt pirítjuk az egészet, hogy az izek össeérjenek.
Készithetünk rizst is hozzá, de ha az elmarad a tavaszi diétánkba is beleillik. Ráadásul igazán kiadós étel.
A kinai konyhának tobb mint háromezer éves, folyamatosan dokumentált törtenete van, az összegyüjtött fogások száma pedig meghaladja a tizezret. Ha nem is autentikus a következó recept,
a csipõs csirkemellcsikok hamar elkészül , könnyedségével, füszerekkel jól harmonizál, szóval finom.
Hozzávalók
1 nagyobb csirkemell
2 szál sárgarépa,
1 piros kaliforniai paprika, ha túl nagy ne használjuk fel mindet.
gyömbér kb. 2 cm s darab reszelve.
1 fej salotta hagyma vagy egy csomag újhagyma a zöld szárával együtt,
1 zsenge cukkini,
2 gerezd fokhagyma,
1 hegyes erõs zöldpaprika,
1 bordáskel ( bok choy )
pár csepp szezám olaj,
2 evõkanál olaj,
kevés chilipehely
2 evõkanál szójaszósz
só
1 nagyobb csirkemell
2 szál sárgarépa,
1 piros kaliforniai paprika, ha túl nagy ne használjuk fel mindet.
gyömbér kb. 2 cm s darab reszelve.
1 fej salotta hagyma vagy egy csomag újhagyma a zöld szárával együtt,
1 zsenge cukkini,
2 gerezd fokhagyma,
1 hegyes erõs zöldpaprika,
1 bordáskel ( bok choy )
pár csepp szezám olaj,
2 evõkanál olaj,
kevés chilipehely
2 evõkanál szójaszósz
só
A csirkemellet felcsíkozzuk, tálba tesszük és ráöntjük a szójaszószt.
Mig a húst átjárja s szója, addig
a zöldségeket megmossuk, majd juliennre
vágjuk. A gyömbért megtisztitjuk és lereszeljuk, a fokhagymát szintén
a bordáskelt feldaraboljuk, a paprikákat szintén hosszúkásra felvágjuk.
Ha nagyon erõs, az ereit és a magjait eltávolitjuk,
Az olajat felforrósítjuk wokban,vagy serpenyõben és beledobjuk a szójától lecsepegtetett húst és erõs tûzön,állandóan kevergetve átpirítjuk, ez kb 4-5 perc. Ha nem elég sõs, akkor megsózzuk. Ha kész, kivesszük az olajból, és félretesszük.
A megmaradt olajon addig pirítjuk a zöldségeket, mig belül puhák, kivül ropogósak maradnak. Közben megízesítjük még szezám olajjal, és ha szükséges chili pehellyel.. Ekkor visszatesszük a csirkecsíkokat és még pár percig együtt pirítjuk az egészet, hogy az izek össeérjenek.
Készithetünk rizst is hozzá, de ha az elmarad a tavaszi diétánkba is beleillik. Ráadásul igazán kiadós étel.