Csipkelekv?r f?z?se l?p?senk?nt

2023-10-16

sponsored links

Sokan tartanak t?le, nem mernek belefogni, mert t?l macer?snak tartj?k. H?t mindenki eld?ntheti, hogy az-e. ?n sz?vesebben v?gok bele a csipkebogy? f?z?s?be, mint m?s, olyan lekv?r f?z?s?be, amit ?r?kig kell kevergetni. T?bb ?v alatt jutottam od?ig, hogy egy, szerintem kev?ss? macer?s, kev?ss? passz?roz?s m?dszerrel f?z?m, ami nekem bev?lt. 

Al?bbiakban l?p?senk?nt. El?zetesen annyit, hogy a gy?jt?s nekem k?zzel, ?gy, hogy egyik kezemmel fesz?tem az ?gat, amir?l szedem, m?sikkal gyorsan leszedegetem. Ha el?g ?rett a csipke, akkor szinte mag?t?l lej?n. ?retlen csipk?b?l szerintem nem ?rdemes lekv?rt f?zni (B?r van, aki arra esk?szik, ?gy mindenki pr?b?lja ki, hogyan jobb!). Ha ?retlen m?g teh?t, akkor vagy v?rni kell a szed?ssel az ?r?sre, vagy ut??rlelni kell. R?gen az?rt szedt?k a d?rcs?pte csipk?t lekv?rnak, mert m?r el?g hossz? id?n ?t ?rett a fagyokig, ?gy nagy es?llyel m?r ?des ?s puha volt addigra, plusz m?g a fagy is seg?thetett abban, hogy puh?bb legyen.   

Tov?bbi sokf?le csipkebogy?s recept IDE kattintva b?ng?szhet?. 

K?k?nylekv?r k?sz?t?se ?s sokf?le k?k?nyes IDE kattintva tal?lhat?, hamarosan itt a szezonja annak is.


1. Eg?szs?ges csipkebogy?k gy?jt?se ut?n, ha kem?nyebbek is vannak k?zte, akkor ut??rlel?ssel - egy-m?sf?l h?t alatt begy?jt?s ut?n is csod?san puh?ra be?rnek, egym?st meg?rlelik. Nagyobb kos?rban vagy dobozban v?konyabb r?tegben kell t?rolni, n?ha ?tforgatni, nehogy bepen?szesedjen. Az ut??rlel?st?l ?desebb lesz ?s puha, k?nnyebb f?zni ?s egyszerre megf? minden szem.


2. Tiszt?t?s, mos?s, v?gek lev?g?sa (k?nnyebben sz?tesnek, sz?tf?nek ?gy, ?s kevesebb felesleges anyagot kell kisz?rni). Mos?s k?zben a beteg csipk?k fel?lnek a v?z tetej?re, azokat ?rdemes leszedni, le?nteni, de a v?gek lev?g?sa k?zben is ?rdemes n?zni, van-e m?g nem eg?szs?ges k?zte, ?s azt kidobni.
3. B? v?zben citrommal vagy citromsavval f?z?s. A citroml? vagy citromsav szebb sz?nt ?s savass?got ad, a savass?g nem csak ?zt jelent, hanem seg?ti a biztons?gos eltart?s?t is a lekv?rnak. A citromsav, ha valaki nem idegenkedik t?le, m?g jobban kihozza a sz?neket. A b? v?z seg?ti a passz?roz?st, sz?r?st. ?n Meyer citromot tettem bele karik?zva, ?s ezen fel?l m?g citromlevet is facsartam bele. A Meyer citromnak nem keser? a feh?r r?sze, ?gy belef?zhet? az is, de ha nem ilyen, akkor egy id? ut?n ki kell venni, nehogy t?l keser?tse a lekv?rt.


4. Sz?r?s ?s p
assz?roz?s: Ha puh?ra f?tt a gy?m?lcs, akkor krumplinyom?val vagy keszty?s k?zzel vagy egy p?r pillanatnyi botmixeres z?z?ssal sz?tz?zom a term?seket. Els? alkalommal csak ?t?nt?m egy sz?r?n a gy?m?lcs?s levet, m?gpedig olyan sz?r?n, amin a magok nem mennek ?t, de a gy?m?lcsh?s igen (?n egy kb. borsszem m?ret? lyukakkal ell?tott sz?r?n sz?r?m el?sz?r). M?sodik ?s harmadik sz?r?s sz?rsz?r?n, ami egy s?r?-h?l?s lisztszit?hoz hasonl? vagy picit nagyobb lyukm?ret? sz?r?. Ez lehet passz?roz? is, de ut?bbi id?kben m?r nem kentem ?ssze a passz?roz?t sem, hanem egy kan?llal ?tkergettem ?tkevergettem a massz?t egy s?r?bb sz?r?n, t?bb adagban. J? a szita is erre, de m?g jobb egy g?mb?ly? form?j?, s?r? h?l?s nagyobb sz?r?. Sz?r?skor lehet m?g h?g?tani, hogy j?l ?tmos?djon a gy?m?lcsh?s, k?zben kevergetni kell. A harmadik sz?r?s m?r k?nny?, szinte csak ?t kell ?nteni.


5. S?r?t?s f?z?ssel. Lehet r?seg?teni a s?r?t?sre zsel?s?t?ssel (almamagh?zak, 1-2 szem birsalma belef?z?se vagy v?s?rolt zsel?s?t?k, mint agar-agar, pektin, zselatin), de a h?g levet sok?ig kell s?r?teni akkor is. J? h?r, hogy egy vastag alj? l?basban nem ?g le, nem bugyog ki vulk?nk?nt a l?basb?l, nem kell ?lland?an ott ?llni mellette ?s kevergetni. El van mag?ban, m?g el?g s?r? nem lesz, legfeljebb a legv?g?n kell jobban figyelni r?.
6. ?des?t?s: Ha el?g s?r? m?r, akkor ha sz?ks?ges, lehet ?des?teni cukorral, m?zzel, m?ssal, ?zl?s szerinti mennyis?gben ?s anyaggal. A cukor h?tr?nya, hogy cukor, de el?nye, hogy b?r f?z?skor melegen kicsit felh?g?tja a lekv?rt, kih?l?s ut?n viszont s?r?ti kicsit. A cukor mennyis?ge nincs k?be v?sve, s?t cukor n?lk?l is j? lehet ?s el is ?ll. Ha valaki pl. ?gy d?nt, hogy megf?zi, be?vegezi cukor n?lk?l ?s felbont?skor m?g hidegen ?des?ti m?zzel, akkor az is teljesen j?l megval?s?that?. Nem fog megromlani cukor n?lk?l sem a gy?m?lcsp?p, ha az al?bbiakat, a 7.pontban is betartja valaki.

7. A lekv?rt m?g forr?n, cs?r?tlan?tott ?vegekbe merem, ?s cs?r?tlan?tott csavaros tet?kkel lez?rom. Ha celof?nt teszek r? csak, akkor azt is forr? v?zben tartom el?tte kis ideig. ?n celof?nt plusz csavaros tet? kombin?ci?t nem szoktam haszn?lni, nem l?tom igaz?n ?rtelm?t. Ha megt?lt?ttem az ?vegeket, akkor fejtet?re ?ll?t?s 10-15 percre (csak a kupakosok), majd sz?raz dunszt, vagy m?snap kih?l?s ut?n ?jra kiforralom a m?r z?rt ?vegeket. A celof?nos lez?r?ssal a lekv?r id?vel (ha van ideje) m?g s?r?s?dik, vizet vesz?t. (Cs?r?tlan?t?s: ?vegek mikr?ban, s?t?ben vagy kif?zve, a kupakok kif?zve)

A lekv?r s?r?s?ge ?zl?s k?rd?se, de azt mondj?k, m?z s?r?s?g?re kell f?zni, persze nem a legh?gabb ak?cm?z tal?n, hanem ann?l s?r?bb. Nekem nagyobb cseppekben folyik, ?s ahogy al?bbi k?pen l?tszik sz?pen meg?ll a kal?csk?kon, nem folyik le. De lehet egy sz?r??t h?gabbra is f?zni, akkor csipke?ntetk?nt m?k?dhet, pl. fagyira vagy s?tem?nyre, poh?rkr?mre, stb.

Meg kell eml?teni, hogy vannak m?s m?dszerek is. Van aki pl. kimagozza f?z?s el?tt a csipk?t, az v?lt be neki. Kimagozni legink?bb a kem?ny csipk?t lehet, a puh?t ?n sosem tudtam. De a l?nyeg, hogy ne f?ljen senki neki?llni, mert nagyon finom ?s ki lehet pr?b?lni t?bb m?dszert is.

Ez lekv?r t?bb este k?sz?lt, est?nk?nt p?rol?dott el a leve, k?zben t?bbsz?r is kih?lt, m?snap est?ig. Sokat ?rintkezett leveg?vel ?s lehet, hogy alj?n n?mileg karamelliz?l?dott is a cukor benne. Mindkett? s?t?t?ti, ?gy s?t?tebb lekv?r lett, de ?gy is finom.

?vatoss?g: Azt is szeretn?m m?g itt jelezni, hogy a csipk?ben lev? magok (term?sk?k) k?r?li sz?r?k, nem csak bels?leg, hanem k?ls?leg, b?r?n is igen kellemetlenek. Ez?rt a csipkelekv?ros l?be csupasz k?zzel nem aj?nlott beleny?lni, v?zhatlan keszty? kell. ?n sz?raz, egyenk?nti magoz?sn?l is haszn?lok keszty?t. A b?rbe is bele?lnak a sz?r?k ?s hossz? idej? viszket?st, gyullad?st is okozhatnak.

Tov?bbi sokf?le csipkebogy?s recept IDE kattintva b?ng?szhet?.

Folytats a blogon ... erdokostolo.blogspot.com/2023/10/csip...

sponsored links

Keres?s