Csipkelekv?r f?z?se l?p?senk?nt
sponsored links
Sokan tartanak t?le, nem mernek belefogni, mert t?l macer?snak tartj?k. H?t mindenki eld?ntheti, hogy az-e. ?n sz?vesebben v?gok bele a csipkebogy? f?z?s?be, mint m?s, olyan lekv?r f?z?s?be, amit ?r?kig kell kevergetni. T?bb ?v alatt jutottam od?ig, hogy egy, szerintem kev?ss? macer?s, kev?ss? passz?roz?s m?dszerrel f?z?m, ami nekem bev?lt.
Al?bbiakban l?p?senk?nt. El?zetesen annyit, hogy a gy?jt?s nekem k?zzel, ?gy, hogy egyik kezemmel fesz?tem az ?gat, amir?l szedem, m?sikkal gyorsan leszedegetem. Ha el?g ?rett a csipke, akkor szinte mag?t?l lej?n. ?retlen csipk?b?l szerintem nem ?rdemes lekv?rt f?zni (B?r van, aki arra esk?szik, ?gy mindenki pr?b?lja ki, hogyan jobb!). Ha ?retlen m?g teh?t, akkor vagy v?rni kell a szed?ssel az ?r?sre, vagy ut??rlelni kell. R?gen az?rt szedt?k a d?rcs?pte csipk?t lekv?rnak, mert m?r el?g hossz? id?n ?t ?rett a fagyokig, ?gy nagy es?llyel m?r ?des ?s puha volt addigra, plusz m?g a fagy is seg?thetett abban, hogy puh?bb legyen.
Tov?bbi sokf?le csipkebogy?s recept IDE kattintva b?ng?szhet?.
K?k?nylekv?r k?sz?t?se ?s sokf?le k?k?nyes IDE kattintva tal?lhat?, hamarosan itt a szezonja annak is.
1. Eg?szs?ges csipkebogy?k gy?jt?se ut?n, ha kem?nyebbek is vannak k?zte, akkor ut??rlel?ssel - egy-m?sf?l h?t alatt begy?jt?s ut?n is csod?san puh?ra be?rnek, egym?st meg?rlelik. Nagyobb kos?rban vagy dobozban v?konyabb r?tegben kell t?rolni, n?ha ?tforgatni, nehogy bepen?szesedjen. Az ut??rlel?st?l ?desebb lesz ?s puha, k?nnyebb f?zni ?s egyszerre megf? minden szem.
4. Sz?r?s ?s passz?roz?s: Ha puh?ra f?tt a gy?m?lcs, akkor krumplinyom?val vagy keszty?s k?zzel vagy egy p?r pillanatnyi botmixeres z?z?ssal sz?tz?zom a term?seket. Els? alkalommal csak ?t?nt?m egy sz?r?n a gy?m?lcs?s levet, m?gpedig olyan sz?r?n, amin a magok nem mennek ?t, de a gy?m?lcsh?s igen (?n egy kb. borsszem m?ret? lyukakkal ell?tott sz?r?n sz?r?m el?sz?r). M?sodik ?s harmadik sz?r?s sz?rsz?r?n, ami egy s?r?-h?l?s lisztszit?hoz hasonl? vagy picit nagyobb lyukm?ret? sz?r?. Ez lehet passz?roz? is, de ut?bbi id?kben m?r nem kentem ?ssze a passz?roz?t sem, hanem egy kan?llal ?tkergettem ?tkevergettem a massz?t egy s?r?bb sz?r?n, t?bb adagban. J? a szita is erre, de m?g jobb egy g?mb?ly? form?j?, s?r? h?l?s nagyobb sz?r?. Sz?r?skor lehet m?g h?g?tani, hogy j?l ?tmos?djon a gy?m?lcsh?s, k?zben kevergetni kell. A harmadik sz?r?s m?r k?nny?, szinte csak ?t kell ?nteni.