Csipkeital
sponsored links
Valójában ezt az italt késõ õsszel, az elsõ fagyok után szedett puha csipkébõl a legkönnyebb és a legfinomabb elkészíteni. A mostanában szedett csipkebogyó inkább szárításra, teának alkalmas, ha már érett, piros. Sajnos igen változatos egy bokron is a csipke érettsége és állapota is. Leginkább még éretlen, vagy sajnos gyakran már a bokrokon megaszalódott. Én is gyûjtöttem a közelmúltban csipkebogyót, más, szintén még kevésbé érett vadgyümölccsel egyetemben. A fenti, gyönyörû színû és nagyon finom ital azonban még tavaly a fagyasztóba eltett csipkébõl készült.
Lehet azonban már találni érett csipkét, és ha nem a legszárazabb hegyoldalakon keressük, akkor még gyümölcshúsa is lehet. Sajnos az aszályt a csipketermés is erõsen megsínylette.
A csipkeitalt hidegen javasolom elkészíteni, mert akkor a C vitamin tartalma biztosan megmarad. A bogyókat megtisztítjuk, mindkét végén levágjuk a szárát, ill. a virágmaradványokat, levelet ha van. Majd egy napra beáztatjuk vízbe. Ha csipke ...