CSIPKEDLI PASZULY LEVES
sponsored links
Papókaféle csipkedli paszuly leves Anyukám elmondása alapján lejegyezve. Nagyon szeretem ezt az egyszerû levest! Második, veszélyeztetett terhességem idején állandóan ezt ettem volna, Papó fõzte is rendületlenül :)
hagyma
vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyem gyökér mindenképpen)
piros paprika, darált
só, bors
Éjszakára átválogatva, megmosva beáztatjuk a száraz babot tetszés szerinti mennyiségben. Másnap puhára fõzzük. Félretesszük. A levét bezöldségeljük úgy, mint a húslevest szoktuk- a sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszában vágjuk el kettõbe, négybe. Sózzuk meg. Amikor megfõttek, akkor megdinsztelünk, apróra vágott hagymát, megszórjuk piros darált paprikával és ezt a hagymás zsírt a leveshez adjuk. A fõtt paszuly 1/3-át a levesbe tesszük, a többibõl salátát (pl. vinigret) vagy törtpaszulyt készítünk, ami olyan sûrû legyen, mint a puliszka, mindezt karikára vágott dinsztelt paprikás hagymával, sült bacon szeletekkel, virslivel tálaljuk. De finom!
A leveshez külön megfõzzük a csipkedli tésztát, amivel tálaláskor összemelegítjük. Ne hagyjuk benne, mert megissza a leves levét. Petrezselyemmel megszórhatjuk a tetejét. Csipkedli tészta helyett fõtt spagetti tésztával is kínálhatjuk, gyorsabb megoldás és ugyanolyan finom vele. Én így szeretem :)
A megfõtt paszulyt (szemes babot) zacskóban lefagyaszthatjuk.
CSIPETKE:
1 tojás
100-130 g liszt (tojás nagyságától függ)
só vagy Delikát fûszerkeverék
1 tojás
100-130 g liszt (tojás nagyságától függ)
só vagy Delikát fûszerkeverék
A csipetke (csipkedli) tudják milyen szóból ered? A szép magyar ?csipkedni? szóból. Egy tálban felverjük a tojást, fokozatosan gyarapítjuk a 100 g liszttel, sózzuk, illetve fûszerezzük. Ha már nem keverhetõ, akkor manuálisan átgyúrjuk, amíg fel nem veszi az összes lisztet magába. A tészta állaga kemény legyen! Leveszünk egy darabkát, amibõl kötelet sodrunk és elkezdjük csipkedni a napraforgómag nagyságú tésztadarabkákat, melyeket megsodrunk a két ujjunk között. Hogy véletlenül se ragadjon össze, enyhén ?púderezzük? meg liszttel.
Facebookon is megtalálhatóak a receptjeim.
vicuska13.blogspot.hu