Csipkebogyó lekvár (hecsedli)
sponsored links
Csipkebogyó lekvár (hecsedli)
Megfõztem életem elsõ csipkebogyó lekvárját. Mondhatom, jól megszenvedtem vele!
Már a szedéssel is, mert úgy összekarmolta a jobb karomat könyékig a csipkebokor, hogy több helyen kivérzett. Sietnem kellett a szedéssel, mert készülõdött az esõ. Az egyik szomszéd szabadított rá a kertjében lévõ bokrokra, melyeknek az összes termését leszedhettem volna, de a csipkebokor nehezen adja a termését, így maradt még a madaraknak is bõven.
A fodrásznõm mondott egy egyszerû csipkelekvár receptet: az alaposan megmosott bogyóknak levágjuk mindkét végét , majd felhasítva kikaparjuk a termés magvait. Ezután még egyszer átmossuk és fõni tesszük annyi vízzel, amennyi ellepi. Forrás után 20-30 perccel hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségû cukrot, majd állandóan kevergetve besûrítjük tetszõleges sûrûségûre. Ez sem sok idõ, cirka fél óra. A lekvárt tiszta üvegekbe merjük, lekötjük, 5 percre fejreállítjuk, aztán száraz duntsztban kihûtjük. A magvalás kicsit macerás - mondta õ!
Nekem meg nagyon az volt.
A megmosott mindkét végén megtisztított csipkebogyót lemértem, 1 kiló 20 deka volt. Elkezdtem a magvalást. Már jó ideje csináltam, mikor kíváncsiságból lemértem a kimagvalt bogyókat, hát alig volt több 10 dekánál.
No, ez a türelemjáték nem nekem való!
A kimagozott bogyókat félretettem, a többi csipkebogyót feltettem fõni annyi vízzel, ami ...