Csilis-babos kukoricaleves.
sponsored links
Hideg, nyirkos napokon nincs is finomabb, mint egy tĂĄnyĂ©r melengetĂ” levest elkanalazgatni. Mivel a hĂ©tvĂ©gĂ©re az esĂ” mellett mĂ©g havazĂĄst is jĂłsolnak, Ăgy Ă©ppen erre a levesre eshet a vĂĄlasztĂĄsa annak, aki az enyhĂ©n csĂpĂ”s, fĂ»szeres Ăzeket kedveli. A leves elkĂ©szĂtĂ©se is roppant egyszerĂ», mivel a csilis babkonzervnek, Ă©s a kukoricakonzervnek (nĂ©ha azĂ©rt ezek a konzervek is megfĂ©rnek a konyhĂĄnkban) köszönhetĂ”en nem kell ĂłrĂĄkig fĂ”zni. Az elĂ”zĂ”leg megpörkölt koriandermagtĂłl pedig kĂŒlönösen finom Ăzt adhatunk a levesĂŒnkhöz. A recept megjelent a "KĂŒldd el a Recepted" novemberi szĂĄmĂĄban.
HozzĂĄvalĂłk:
1 db csilis babkonzerv
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tk Ă©telĂzesĂtĂ”
sĂł
5-6 db cayenne chili karika (szĂĄrĂtott)
1 tk koriander
1 tk liszt
1 dl tej
1 dl tejszĂn (20%-os)
5 dl vĂz
1 ek olĂvaolaj
3 dkg vaj
A koriandert ĂĄllandĂł kevergetĂ©s mellett, pĂĄr pillanat alatt pörköljĂŒk meg, majd öntsĂŒk ĂĄt egy mozsĂĄrba, Ă©s törjĂŒk alaposan össze.
A kukoricĂĄt öntsĂŒk bele egy szĂ»rĂ”be, majd hagyjuk alaposan lecsepegni.
A vöröshagymåt, és a fokhagymåt pucoljuk meg, majd vågjuk fel apróra.
A vajat Ă©s az olĂvaolajat hevĂtsĂŒk fel, majd adjuk hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott vöröshagymĂĄt, Ă©s pĂĄroljuk ĂŒvegesre.
EzutĂĄn adjuk hozzĂĄ az aprĂłra vĂĄgott fokhagymĂĄt, pĂĄr pillanat mĂșlva szĂłrjuk meg a liszttel, Ă©s keverjĂŒk alaposan össze, majd öntsĂŒk fel a vĂzzel, a tejjel, Ă©s a tejszĂnnel.
ĂzlĂ©s szerint sĂłzzuk, adjuk hozzĂĄ az elĂ”zĂ”leg megpörkölt, Ă©s összetört koriandert, a chili karikĂĄkat, az Ă©telĂzesĂtĂ”t, Ă©s fĂ”zzĂŒk kb. 10 percig.
EzutĂĄn öntsĂŒk a levesbe a csilis babot Ă©s a lecsepegtetett kukoricĂĄt, forraljuk fel, majd a hĂ”fokot mĂ©rsĂ©kelve fĂ”zzĂŒk 2-3 percig. (figyeljĂŒnk rĂĄ, hogy ne fĂ”zzĂŒk tovĂĄbb, mert a kukorica megkemĂ©nyedik, a bab pedig szĂ©tfĂ”l)
TĂĄlalĂĄs elĂ”tt merjĂŒk a levest tĂĄnyĂ©rba, szĂłrjuk meg friss korianderrel, majd Ășgy kĂnĂĄljuk.