Csikóstokány
sponsored links
Nem is olyan rég sikerült egy ?pár dekával? több sertéscombot hozni a hentestõl, mint kellett volna. Persze nem estünk kétségbe. A maradék gyorsan bekerült a fagyasztóba, és úgy voltunk vele, hogy majd elõkapjuk, ha épp szükség lesz rá. Ez a nap pedig ma jött el. Noha tisztában vagyok vele, hogy egy tokányhoz illik csíkokra vágni a húst, ám mi felkockázva fagyasztottuk le annakidején. Így eképpen is készítettem el. Kockák vagy csíkok, szinte mindegy, lényeg az íz! Azt pedig igazán nem érhette panasz?
Hozzávalók:
-1 kg sertéshús (lapocka, comb)
-10 dkg füstölt szalonna
-2 nagy fej vöröshagyma
-2 db paprika
-3 db paradicsom
-1 nagy pohár tejföl
-3 gerezd fokhagyma
-Kb. 2 evõkanál liszt
-Fûszerpaprika (kb. 1 evõkanál)
A húst mossuk meg, majd csíkozzuk fel, a szalonnát szintén daraboljuk csíkokra. A vöröshagymát vágjuk apróra, a paprikát és paradicsomot pedig kockára. A füstölt szalonna zsírját olvasszuk ki, majd dobjuk rá a vöröshagymát, és dinszteljük aranysárgára. Ha ezzel megvagyunk, következik a paprika és a paradicsom. Kicsikét fonnyasszuk meg õket, a tûzrõl lehúzva pedig keverjük el a fûszerpaprikát a készülõ ételben egy kevés víz hozzáadásával. Tegyük bele a sertéshúst, fehérítsük ki. Fûszerezzük sóval, borssal, õrölt köménnyel, áttört fokhagymával, valamint ízlés szerint cseresznyepaprikával, vagy hegyes erõs paprikával. Rövid lében, fedõ alatt pároljuk, és amikor a hús megpuhult, tejfölös habarással sûrítsük. Forraljuk ki, ha pedig szükségét érezzük, ízesítsünk utána.
Köretként galuska, tészta, de rizs is remekül passzol a csikóstokányhoz.
Jó étvágyat hozzá!