Csiga fahéjjal, kardamommal, szegfûszeggel és narancshéjjal

2018-01-05

sponsored links


Még az ünnepi szabadságolások alatt készült ez a csiga. Vagy csigamuffin. Az a jó benne, hogy este elõ lehet készíteni, reggelig hûtõben vagy kint a hidegben pihen a megtöltött csiga. Reggel nincs más hátra mint gyorsan betenni a forró sütõbe. Nem kell megmelegednie vagy újra keleszteni, úgyis szuper lesz.
Egy dolgot másként csinálnék vele kapcsolatban: nem tenném este papír kapszlikba, mert hajlamos beleragadni, hanem a csigákat magukban tenném tepsire vagy a kivajazott muffinformába.

Hozzávalók (12 darabhoz):
Tészta:
100 ml langyos tej
1/2 csomag élesztõ
1 tk. cukor
2 tojás (ebbõl egy keveset félreteszek, a tetejét fogom megkenni vele)
150 g tönköly finomliszt
50 g teljes kiõrlésû tönkölyliszt
100 g zabpehelyliszt
csipetnyi só
50 g (nád)porcukor
80 g puha vaj

Töltelék:
100 g olvasztott vaj
150 g nádcukor
2 tk. õrölt fahéj
1/4 tk. õrölt kardamom
1/4 tk. õrölt szegfûszeg
1 kezeletlen narancs reszelt héja

A tésztához egy bögrében a langyos tejet az élesztõvel és a cukorral elkeverem, felfuttatom. Közben a liszteket, porcukrot kimérem egy tálba, hozzáadom a sót. Belekeverem az élesztõs tejet, tojásokat (ebbõl egy picit félreteszek a hûtõbe, a csigák tetejét fogom bekenni vele) és a puha vajat majd a robotgép dagasztókarjával szép bucit dagasztok belõle pár perc alatt. Lefedve kelesztem a konyhapultom (ha van idõ, akkor többet, ha nem, akkor fél óra is elég).
Elkészítem a tölteléket is. Az olvasztott vajhoz adom a cukrot, a fûszereket és a narancshéjat.
A tésztát lisztes deszkán nagyobb téglalap alakúra nyújtom (kicsit nagyobbra mint egy A4-es lap). Megtöltöm a töltelékkel és szorosan feltekerem. 12 csigát vágok belõle éles késsel. Na és akkor itt jön az a lépés, amit következõre nem csinálnék. Nem tenném muffinpapírba, mert picit beleragadt. Inkább kivajazott muffinformákba tenném, vagy ha az nincs, akkor egyszerûen sütõpapírral bélelt tepsire teszem. Letakarom folpackkal és megy éjszakára a hidegre (erkély, hûtõ). Reggel ébredéskor elsõ dolgom a sütõt 220 fokra elõmelegíteni. Amíg a sütõ melegszik, addig a csigákat is behozom és egy ecset segítségével bekenem a megmaradt tojással. A forró sütõben 15-17 perc alatt készre sütöm. Hagyom pár percet hûlni, majd tejeskávéval vagy kakaóval tálalom.




Folytats a blogon ... www.colorsinthekitchen.com/2018/01/cs...

sponsored links

Keres?s