Csicsókás kenyér recept
sponsored links
A csicsóka (Helianthus tuberosus) a magyar konyha mostohagyermeke. Talán mert a neve olyan idétlen? Ha õ lenne a “rukkola”, biztos vinné valamire.
A csicsóka nemes ember. Nem holmi bumfordi Krumpli Jankó, alpári tarlórépa. Dehogy. Õ kérem szépen, õszirózsaféle. A haszonnövények régi nemesi családjából való, a napraforgó kuzinja.
Mindezek miatt, dísznövényként és haszonnövényként is ott kellene hogy virítson minden kiskertben. Igénytelen, gumói fagytûrõek, virága igen szép, hosszan nyílik, magas, dús szárerdeje sövénynövényként is megállja a helyét, jól kitakar kerti medencét, házi pálinkafõzdét, magánrepteret, stb.
Annyi baja van csak, hogy gumója felszedve nem áll el hosszan. Megpunnyad. De alkotója ezzel is számolt: nem kell felszedni csak napi felhasználásra való mennyiséget, a többi eláll természetes vermében. Ugyanis a burgonyával ellentétben a csicsóka fagyálló, egész télen szedhetõ. Felszínközeli gumói, azaz a megvastagodott szárképletek, kiengedett talajból akár kézzel is kikaparhatóak. Zord idõben ...