Csicsóka és tészta avagy A gránátosok eledele
sponsored links
Ma, Krumplis tésztát kívántam, illetve Gránátos kockát, azaz Grenadiremars-ot, csemegeuborkával.
Aztán utánanéztem, hogy miért is, az elnevezés...?
Valószínûleg, ezt a finom kis mannát, amely egyszerû és még olcsó is; a Habsburgoktól örököltük, illetve az Õ tábori konyhájukból, ahol sem az egyszerûség, sem az ár, nem volt egy utolsó szempont. Azt is valószínûsíthetjük a nevébõl, hogy a gránátosok kedvenc étele volt, vagy csak simán, Õk kapták a leggyakrabban.
Magyarországon 1930-as években, már Magyar Elek, az Ínyesmester is megemlíti szakácskönyvében Burgonyás tészta néven.
A betyárvilágban pedig, tájegységi különbséggel, és ennek megfelelõen, apróságokban eltérve, Slambuc és Öhöm néven ismeretes, ami bográcsban készült, többszöri átfordítással és pirítással.
Szóval rákívántam ma a krumplis tésztára.
No, ekkor szembesültem azzal a tragédiával, amit késõbb nem bántam meg... nincs itthon krumpli.
Viszont csicsóka, az van.
CSICSÓKÁS GRENADÍR
Hozzávalók:
25-30 dkg fodros nagykocka tészta
80 dkg csicsóka
15 dkg kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
fûszerpaprika
õrölt kömény (akár római kömény)
bors, só
A csicsókát megtisztítjuk, meghámozzuk, (ezt többféleképp lehet, van aki kaparja, van aki, pl. én zöldség hámozóval pucolja, igaz ez esetben célszerû olyant válogatni, amelyik nem túl, "bibircsókos") aztán félcentis kis kockákra daraboljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, és kevéske zsiradékon, együtt szépen megpirítjuk.
Hozzáadjuk a csicsókát, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, és egy kevése majoránnával ízesítjük, meghintjük fûszerpaprikával, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. (Nálam, egy kis római kömény is került bele)
Miközben a csicsóka jó puhára, megfõ, most az sem baj, ha kicsit szét esik, kifõzzük a fodros tésztát.
Ha a ragunk elérte a kellõ puhaságot, egy burgonyatörõvel, vagy akár egy erõsebb villával, összetörjük a csicsókát, és belefogatjuk, a kifõtt tésztát.
Tehát, és lényegében ugyanúgy készül mint a Grenadírmars, csak itt-ott, ebben-abban, így-úgy egy kicsi-picit más, uborka helyett meg jó ami van otthon, vagy szomszédnál ?
Hozzáadjuk a csicsókát, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, és egy kevése majoránnával ízesítjük, meghintjük fûszerpaprikával, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. (Nálam, egy kis római kömény is került bele)
Miközben a csicsóka jó puhára, megfõ, most az sem baj, ha kicsit szét esik, kifõzzük a fodros tésztát.
Ha a ragunk elérte a kellõ puhaságot, egy burgonyatörõvel, vagy akár egy erõsebb villával, összetörjük a csicsókát, és belefogatjuk, a kifõtt tésztát.
Tehát, és lényegében ugyanúgy készül mint a Grenadírmars, csak itt-ott, ebben-abban, így-úgy egy kicsi-picit más, uborka helyett meg jó ami van otthon, vagy szomszédnál ?