Csicsóka vadon
sponsored links
Nyár végétõl, õsszel a legtöbb növény felkészül a télre. Azon fajokat, melyeknek föld alatti szerveit, gyökerét, gumóját, hagymáját fogyasztjuk, õsztõl, tavaszig érdemes gyûjteni, hiszen a föld alatti szerveikben raktározva, azokat jól feltöltve vészelik át a telet, és ilyenkor a legegészségesebbek, legtartalmasabbak.
A csicsóka (Helianthus tuberosus), más néven édesburgonya is ilyen faj. Piacon egyre többen árulják, de kivadulva is találkozhatunk vele, olykor nagy mennyiségben. Különösen patakok mentén szeret terjedni, de nem a vízben, hanem a patakmeder oldalában. Jól szaporodó gumóival a terjedés gyorsan megy. Még a 17.században került Európába Amerikából. Sokfelé ültették. Szántóföldek szélén ottmaradva, önálló életre kelt. Aki találkozik vele, az szedje bátran, mert ez az a növény, amit nem tilos szedni sehol, mert veszélyes inváziós fajként, özönnövényként tartja számon a természetvédelem. Vadon gyûjtve biotermék is, de azért ajánlott odafigyelni, hol gyûjtjük. Utak, szennyezett patakok mentén, inkább hagyjuk ott, de tiszta helyen szedhetõ.
Érdemes is gyûjteni, mert igen egészséges. Erõsíti az immunrendszert, inulintartalma igen jó hatású cukorbetegség esetén, és megelõzésében. Magas rosttartalma szintén jótékony hatású, segíti a bélmûködést és a ...