Csicseriborsós karfiol curry
sponsored links
Eszem húst, de szívesebben eszem vegetáriánus ételeket a hét nagy részében. Sõt ezeket jobban is szeretem elkészíteni, mint nyers hússal dolgozni. Sok esetben, ha tetszik egy recept, már variálom, hogyan lehetne belõle egy normál fogást varázsolni állatok nélkül. Na erre most nem lesz szükség. Öt fontért kihagyhatatlan ajánlat volt az Amazonon Hugh Fearnley-Whittingstall VEG címû, szó szerint hatalmas könyve. Nem mondom, hogy minden étel újdonság, de egy helyre rengeteg vega ötlet és recept van gyûjtve, sok esetben olyanok, amelyek teljes értékû étkezést lefednek.
Ez az étel nem teljesen hozzá, hanem Angela Hartnet nevéhez fûzõdik, aki pedig Indiából importálta az ötletet. Ha valaki ódzkodik a fûszeres indiai konyhától, ezzel még bepróbálkozhat. Van íze az ételnek, fûszeres is, de messze nem annyira mint az igazi indiai fogások. Az összetevõk pedig egészségesek. A konzervparadicsom, tényleg csak paradicsom. A karfiolban alig van kalória és tele van vitaminnal. A csicseriborsó szintén egészséges, ugyan nem olyan könnyû, mint a többi hozzávaló, de legalább van valami az ételben, amitõl jól lakunk.
Ezt nem csak vegetáriánusok, hanem vegánok is fogyaszthatják.
Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: szûk egy óra
Mennyiség: négy személyre
Hozzávalók:
- 1 nagyobb karfiol (szûk egy kg.)
- 2-3 evõkanál olaj
- 3 közepes hagyma kis kockákra vágva
- 4 duci gerezd fokhagyma préselve*
- 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér* (kb. egy ujjnyi gyömbérdarabból)
- 2 teáskanál õrölt koriander*
- 2 teáskanál õrölt édesköménymag*
- Ízlés szerint egy csipetnyi chili vagy csípõs paprika
- 2 csillagánizs
- 400g (1doboz) konzervparadicsom (ahol a paradicsomok egészben vannak)
- 400g (1doboz) csicseriborsó
- 2 teáskanál garam masala
- Só és bors
- A tetejére friss koriander esetleg petrezselyem
1. lépés
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, és tegyük annyi vízbe amennyi ellepi. Fõzzük meg olyan puhára amilyen puhán kedveljük. Én azt kedvelem, ha al-dente, azaz még nem teljesen fõtt puhára. Ha készen van, tegyük félre, és ha lehet tartsuk melegen.
2. lépés
Míg fõ a karfiol, egy nagyobb lábosban, sûrûn kevergetve pároljuk meg az olajon a feldarabolt hagymát, kb. 10-15 percig. Félidõnél adjuk hozzá a reszelt gyömbért és fokhagymát.
3. lépés
Ha a hagyma puha adjuk hozzá a édeskömény magot, koriandert, a chilit ha használunk, keverjük el, fõzzük még pár percig.
4. lépés
Ez követõen öntsük hozzá a konzervparadicsomot a levével és a keverjük el a garam masalát. Ezen a ponton akár pürésíthetjük is egy botmixerrel. Én nem tettem, a recept se írja, de szerintem egyenletesebb állaga lesz az ételnek. Ezt követõen adjuk hozzá a csillagánizsokat és a csicseriborsót a leve nélkül. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd fõzzük össze kb. 5 perc alatt a karfiollal. Ha úgy ítéljük, kb. fél deci vízzel lehet hígítani. (Ezt öntsük a paradicsomkonzerv dobozában, így a dobozban maradt kis paradicsom se vész kárba.)
5.lépés
Sajnos a fotózásra nem érkezett meg, de díszítések szórjuk meg az ételt friss korianderrel esetleg petrezselyemmel. Köretnek pedig rizs, naan vagy pita kenyér illik, esetleg árpagyöngy (gersli).
Megjegyzések:
- A fokhagymagerezdeket préseltem, nekem így egyszerûbb volt, de az eredeti recept szeletelve írja.
- Az édesköménymag, kis zöldes mag, nem összekeverendõ a köménymaggal. Utóbbival teljesen más ízû étel lenne. Ha nincs édesköménymagunk, inkább római köménnyel helyettesítsük.
- Nekem egyik fûszerbõl sem volt õrölt változatom, így mozsárban törtem össze. Ez mindig jobb, ajánlom ezt a módszert, pláne, hogy elképesztõen finom illata van. Soknak tûnik ez a fûszer mennyiség, de a karfiol nagyon beissza, nekem nem volt durván fûszeres.
- Folyamatosan kóstoltam, és garam masala nélkül is finom, de ha lehet, ne spóroljuk ki belõle. Ha igen, akkor több fûszert tegyünk a currybe.
- Csicseriborsóból konzervet vettem, amit azonnal használhatunk, ehetünk. Ha kimért, száraz csicseriborsót veszünk, akkor a lencséhez hasonlóan egy éjszakán keresztül áztatni kell.
- Hugh Fearnley-Whittingstall receptje alapján.