Csicseriborsó saláta árpagyönggyel (gerslivel)
sponsored links
+ kecskesajttal (vagy fetával), spenóttal, medvehagymával, szárított paradicsommal, brokkolival... Igazából nagyon sokminden jó hozzá, csináltam már retekkel és quinoával is!
Hozzávalók (6-8 fõre):
- 2-3 marék (kb. 250 g) bébispenót
- 3-4 szál medvehagyma
- 1 nagyobb fej (kb. 200 g) brokkoli
- 350 g csicseriborsó (~ 45,5 g ch)
- 250 g bio gyöngyárpa (alias gersli)
- 1/2 fej lila hagyma
- 250 g kecskesajt (vagy feta)
- 50 g szárított paradicsom (nem olajos változat, hanem a napon szárított, zacskóban lehet kapni)
- 1 marék napraforgó mag
- 5-10 db olíva bogyó (opcionális)
- petrezselyem levél
- öntet: 5-6 ek olíva olaj, 1 ek vörösborecet, 1 ek dijoni mustár, 1 tk citromlé, 1 tk szárított fokhagymapor, 2-3 tk szárított oregano, 1 tk agavé szirup (opcionális), pici só és bors
Elkészítés:
- Csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk (vagy DM-ben is kapható üveges elõre elkészített formában vásároljuk, és akkor csak jól átmossuk és azonnal felhasználjuk) majd másnap babérlevéllel puhára fõzzük. Ha készen vagyunk, leszûrjük, átmossuk és félre tesszük.
- Mivel az árpagyöngynek picit több idõ kell, hogy megpuhuljon (kb. kétszer annyi idõ, mint a rizs fõzéséhez) ezért legelõször azt készítem el. Ha van idõ, érdemes akár egy órára is beáztatni, hogy a fõzési idõ lecsökkenjen. Áztatást követõen jól átmossuk és forrásban lévõ sós vízhez adjuk, lefedve forraljuk. (kb. 35-40 perc). Ha megfõtt, leöblítjük és leszûrjük, félre tesszük.
- Brokkolit rózsáira szedjük és egy nagyobb tálba helyezzük el. Kb annyi vizet felteszünk forrni, hogy a brokkolit ellepje, de nem fõzzük meg benne, hanem tulajdonképpen leforrázzuk vele. Ha nagyon nyersnek találnánk, akkor érdemes a forralt vízben hagyni pár percre, aztán leszûrjük és valójában ennyi is. A másik lehetõség - én ezt nagyon gyakran csinálom - hogy nyersen minden fûszer nélkül sütõpapírral bélelt tepsibe teszem és max. 10 perce a sütõbe meggrillezem. (tehát se zsiradékot se fûszert nem teszek rá!) Ha ezzel megvagyunk ezt is félre tesszük.
- Jöhetnek a saláta többi hozzávalói, a medvehagymát széles csíkokra vágjuk, a spenót leveleket csak félbe, a lila hagymát pedig apró kockákra.
- Egy nagy salátás tálat veszünk elõ, és sorra rendezzük benne a csicseriborsót, árpagyöngyét, brokkolit. Majd mehetnek bele a hagymák, szárított paradicsom (ez elvileg már fel van darabolva apróra), ezt követõen rámorzsoljuk a kecskesajtot / fetát és ha szeretjük olívabogyót is teszünk rá és az egész salátástálat a hûtõbe teszem, követlenül a tálalásig.
- Ezt követõen jöhet az öntet: egy edénybe elkeverem az olívaolajat a vörösborecettel (mindig 3/4 - 1/4 arányban használom az olajat az ecettel, hiába az összes recept ennél többet ír, én azt tapasztaltam, hogy ebben az arányban érdemes adagolni, persze ízlés kérdése... ), kevés citromlevet csurgatok bele, majd egy evõkanál mustárral elkeverem, csomómentesre keverem. Ezt követõen mehet bele a só, bors, és más fûszerek (itt oregáno és fokhagymapor került bele és picit agavé szirup vagy mézzel is lehet helyettesíteni), összekeverem ismét, lefedem, majd a hûtõbe teszem felhasználásig.
- Rögtön fogyasztás elõtt elõveszek egy teflon serpenyõt és zsiradék nélkül kb. egy maréknyi napraforgómagot megpirítok. Vigyázni kell vele, hogy oda ne égjen, kicsit rázogatom, amíg pirul. Nem több, mint 5-6 perc és készen is vagyunk.
- Mindent a salátára öntünk, tehát a pirított napraforgómagokat és a már elõre elkészített salátaöntetet is. Kevés petrezselyem levéllel díszíthetjük és azonnal fogyasztjuk! :)