Csicseriborsó
sponsored links
Fõzõmûsorokban gyakran látom a kedvest, de személyesen még sosem volt hozzá szerencsém. Aztán a múltkor kiszúrtam egy zöldség nagykereskedésben. Azt gondoltam indiai kajákban használják elsõsorban, de tévedtem.
A törököknél is igen nagy becsben tartják értékes, szárazságot jól tûrõ fajtáit.Világviszonylatban a legnagyobb területen mégis Indiában,majd Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában valamint egyes afrikai országokban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket. (20 % a fehérjetartalma,B1,B6 vitamint, folsavat,magnéziumot és vasat is tartalmaz) Ez utóbbira nekem mostanában igen nagy szükségem van, anaemiás vagyok sajna.
A nevérõl ezt írja a wikipédia:
A latinoktól ered a cicer név. Magyarhoni említése a XV. század elejére datálható. Schlägl (1400-–1410) cicerpísum-chicher borsó, Murmelius (1553) cicer cicer borsó, Calepinus (1585) latin–magyar szótára bagoly borsó, cziczer borsó elnevezésekrõl tudatja az érdeklõdõ olvasót. Újabb kori térségi, tájnyelvi szóhasználat szerint: Õrségben „csicser”, székelyeknél „csücsör” vagy csucsor-borsó, Tolnában „csicsendlibab vagy csicserli-bab”; lényeges a mag hegyes formáját, profilját kifejezõ csucsor-csücsör alakpár.
Igen, szárítva olyan kis helyes csücsör.
Beáztattam egy éjszakára és másnap fõztem sós vízben puhára. Mivel ez az elsõ kísérletem mindössze 15 dkg-mal próbálkoztam. Amikor megpuhult leszûrtem. beledobtam a turmixgépbe. Hozzáadtam kb. fél dl olívaolajat ,fél citrom levét,sót,borsot,2 gerezd fokhagymát,teáskanálnyi dijoni mustárt.A fõzõvízbõl is keveset és megkaptam a csicseriborsó pürémet.
Friss petrezselyemzöld nem akadt itthon, pedig az kívánkozna még hozzá. Ezért lila hagymát szórtam a tetejére. Nagyon finom vele. Pirítóssal eszem. Sajnos csak én, mert még senki más nem kóstolta mg a családomból. Hûtõszekrényben eláll néhány napig, ezért reménykedem.