Csicseriborsó curry buggyantott tojással
sponsored links
A hozzávalók megválasztásától függõen készülhet 10 perc, vagy akár 10 óra alatt.
Az elõbbi természetesen csicseriborsó konzervbõl és készen vásárolt curry fûszerpasztából áll. Az utóbbi esetében a szárított csicseriborsót beáztatjuk, majd megfõzzük, és lecsöpögtetve használjuk fel, a curry fûszerkeverék összetevõi pedig a serpenyõnkben találnak egymásra.
Egy ?curry-kompatibilis? háztartásban, mint például az enyém, nem okoz gondot a ?hosszú? verzió választása, annál is inkább, mert idõnként gyártok házilag csicseriborsó konzervet (a megfõzve lefagyasztott módszer csak akkor mûködik, ha hummuszt vagy falafelt szeretnénk készíteni belõle, mert kiolvasztás után porhanyósan szétesnek a szemek). A curry alap, a fûszerpaszta viszont akár dunsztosüvegben is eltartható, ha buborékmentesre keverjük, és a tetejére öntött olajréteggel elválasztjuk a levegõtõl.
A csicseriborsó elõkészítése:
200 g szárított csicseriborsót leöblítünk, majd enyhén sós, hideg vízbe beáztatunk egy éjszakára. Én hûtõbe szoktam tenni egy légmentesen lezárt edényben, mert az áztatás közben kioldódó keményítõ miatt egyúttal elindul egy erjedési folyamat is ? ezért nem szabad túl sokáig áztatni. 6-8 óra a gesztenyebabnak is elég!
A sóra azért van szükség, mert a csicseriborsót, és általában a szárított hüvelyeseket már az áztatásnál el kell kezdeni ízesíteni ? ha csak a fõzõvízbe tesszük, már nem járja át annyira, hiszen sótlan vízzel töltöttük fel a kiszáradt növényi rostokat. Ezért szokták a száraz hüvelyesekbõl készült ételeket alaposan elsózni: kóstolásnál a bab, borsó, stb. sótlannak tûnik, ezért a levébe tesznek még többet, amit viszont a zöldség már nem tud felvenni.
Az áztatási idõ leteltével az áztatóvízzel együtt egy fazékba borítjuk a csicseriborsót, teszünk meg hozzá annyi vizet, hogy ellepje (az áztatóvíz 2/3-át is magába szívhatja), mellédobunk egy kis babérlevelet, és lassú tûzön puhára fõzzük, ügyelve arra, hogy ne essenek szét a szemek. Ez nem túl hosszú idõ: nagyjából egy óra.
Ha elkészült, leszûrjük ( a fõzõlébõl egy keveset félreteszünk), és leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább. Így kb. 400 grammnyi konyhakész csicseriborsót kapunk.
Az indiai vörös curry paszta hozzávalói:
4 evõkanál szójaolaj
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
3 cm friss gyömbér
300 g paradicsompüré
1 kávéskanál só
1 kávéskanál õrölt fekete bors
1 teáskanál kurkuma
1 kávéskanál õrölt csili
1 kávéskanál õrölt csillagánizs
1 kávéskanál õrölt kömény
1 kávéskanál õrölt római kömény
1 evõkanál tamarind paszta
A tálaláshoz ? a fenti mennyiségekbõl 6 adag lesz:
adagonként 1 tojás (6db)
200 g joghurt (vagy kókusztej, esetleg tejszín)
Friss koriander zöld, apróra vágva
Elkészítése:
- Egy nagyobb serpenyõben vagy lábosban felhevítjük az olajat, majd beleszórjuk a kockára vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk.
- Az utolsó percekben hozzákeverjük a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért is, majd lehúzzuk a tûzrõl, nehogy megégjen.
- Így keverjük a hozzá a sót, a fûszereket, a paradicsomot és a tamarind pasztát.
- Elegyítjük, majd lassú tûzön, folyamatos kevergetés mellett áthevítjük.
- Belekeverjük a csicseriborsót, és aláöntünk egy kevés (kb. 1 dl) fõzõlevet is, hogy a paszta szépen bevonja mindenhol a borsószemeket.
- Egy kicsit együtt bugyogtatjuk, végül hozzákeverjük a joghurtot.
- Beleütünk adagonként 1 tojást, és lefedjük a serpenyõt, hogy a tojás fehérje szépen átsüljön, de a sárgája folyós maradjon.
- Tálalásnál megszórhatjuk egy kis édes pirospaprikával, vagy friss, aprított korianderrel.
- Akinek nagy a szénhidrát igénye, ehet hozzá fõtt rizst, vagy indiai lepénykenyeret.