Csibe és batáta avagy Mindenbõl egy pici
sponsored links
Ma egy kedvenc ízpárosomat használtam az ebéd készítésekor, ez pedig nem más, mint a kakukkfû és a chili, Nem tudom miért van, de ez duó, nálam nagyon kívánja egymást; sokszor megesik, hogy a reggeli sajtos (bármilyen sajtos) szendvicsembe is bele csempészek, néhány levélek kakukkfüvet és egy leheletnyi chili-t, ez utóbbit, inkább õrölt formában, nem sokat! csak úgy, hogy még kellemesen legyen pikáns.
PIKÁNS CSIRKECOMBOCSKÁK,
SONKÁS-HAGYMÁS SÜLT BATÁTÁVAL
Hozzávalók:
4 adag csirke alsócomb (12 db)
6 ek. balzsamecet
olívaolaj
chili (nálam szárított jalapeno)
kakukkfû
A köret:
80 dkg batáta (édes burgonya)
10 dkg minõségi, vékonyra szeletelt sonka
1 fej lilahagyma
só
(fehérbor)
A balzsamecetet, kb. duplája olívaolajjal, a picike chilivel és kakukkfûvel (a szárát is beledobhatjuk) jól összekeverjük.
Ezt a páclevet, rálotyikoljuk a megtisztított csirke alsócombokra, és alaposan beleforgatjuk, bemasszírozzuk vele. Legalább 3-4 órán át hûben pihentetjük, de több is lehet.
190 fokra elõmelegített sütõben, picike vizet aláöntve, fólia alatt kb.50 percig sütjük, utána nagyobb hõfokon rápirítunk.
A körethez, a batátát megpucoljuk, hasábokra vágjuk, megsózzuk, és olívaolajon, kis lángon, elkezdjük a sütését, finoman mozgatva, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjön szét. Közben a sonkát és a lilahagymát szép vékony csíkokra vágjuk és amikor a batáta, már kezd szépen pirulni, közé szórjuk, és együtt készre pirítjuk, kakukkfûvel ízesítjük.
(Nem kötelezõ, de kár lenne érte: a tepsi alján összegyûlt, visszamaradt, finomra pörkölõdött (nem égett) zsiradékot, szaftot, egy kis fehérborral felöntve kiforraltam és ezzel meglocsoltam a combokat.)
(Nem kötelezõ, de kár lenne érte: a tepsi alján összegyûlt, visszamaradt, finomra pörkölõdött (nem égett) zsiradékot, szaftot, egy kis fehérborral felöntve kiforraltam és ezzel meglocsoltam a combokat.)