Cserépben fõtt, fejtett babfõzelék vele fõtt tojással, pirított-füstölt sertésnyelvvel (lisztmentes recept)
sponsored links
Ahogyan közeledünk az igazi tél felé, a sok finom frissen sült után egyre gyakrabban gondolok a füstölt hússal készült babos téli ételekre. A tettek mezejére léptem és egyet el is készítettem.
Kuktában pillanatok alatt elkészülnek a hagyományos eljárással több órás fõzési folyamattal elkészíthetõ ételek, én most a hagyományosra szavaztam. A babfõzeléket komótosan, cserépben készítettem el.
Érdemes idõnként egy-egy ételt kíméletes fõzéssel elkészíteni, hiszen ekkor döbbenünk rá, hogy minõségileg mekkora különbség van egy gyorsan és lassan elkészült étel között. Mind az íze, mind az állaga összehasonlíthatatlan.
10 órán át fõzni egy szimpla babfõzeléket? Egy-egy alkalommal mindenképpen megéri.
Hagyományos füstölésû szûzpecsenyét és sertésnyelvet vettem a piacon, úgyhogy mindenképpen megérdemelte az étel az idõráfordítást. A füstölteket elõre megfõztem, hogy a levében hûljön ki, majd szeletelhessem, zsírban felpirítsam, és így kerüljenek a fõzelékre.
Aki nem próbálta még, feltétlenül próbálja ki a fõtt-füstölt nyelvet, csülköt, szûzpecsenyét felpirítva feladni feltétként. Egy egészen más állag és íz világ, mint szimplán fõve.
A babfõzelék elkészítésénél átvettem néhány fogást a sóletbõl, mondhatom, hogy nagyszerû lett a végeredmény.
Hozzávalók 8 adaghoz:
2 füstölt sertésnyelv ...