Cseresznyés-ricottás lepény
sponsored links
Egyszerre édesen vaníliás és nagyon gyümölcsös ez a lepény, sok-sok megbúvó, roppanós cseresznyével a ricottás töltelékben. Itt szezonális kedvenc lett azt hiszem:) Mostanra már egészen feketék és mézédesek lettek a fánkon a cseresznyék, így nagyjából az utolsó lehetõségek egyike volt, hogy elkészüljön ez a süti. Telitalálat volt úgy érzem:) És nem mellesleg nagyon gyorsan elkészül! Az alapja a szokásos citromos omlós tészta volt, amit nagyjából 5 perc összegyúrni. A töltelék pedig vaníliával fûszerezett ricotta lett, amiben szintén visszaköszön a citrom aromája. Ebbe a krémbe kerültek bele végül a roppanós és édes cseresznye szemek (maggal!), amik tökéletesen megõrizték formájukat a sütés után is.
Hozzávalók
(20x15 cm-es sütõformához) Tészta:- 7 dkg vaj
- 10 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1/4 cs sütõpor (3g)
- 1/4 cs Bourbon vaníliás cukor (3g)
- fél ek tejföl
- fél citrom reszelt héja
- 25 dkg ricotta
- fél cs. Bourbon vaníliás cukor
- 1 tojás
- fél citrom reszelt héja
- 1 ek. kukorica keményítõ
- 2 ek. cukor
- 20 dkg nagyszemû cseresznye
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk.
- A tésztát két folpack közt kinyújtjuk, majd belesimítjuk a sütõpapírral kibélelt sütõformába.
- A töltelék hozzávalóit (a cseresznye kivételével) simára keverjük, majd a tésztára öntjük.
- A magozatlan cseresznyeszemeket a tetejére szórjuk (ne nyomjuk nagyon bele, mert amúgy is bele fog süllyedni)
- 175 fokra elõmelegített sütõbe toljuk, ahol kb. 30-35 perc alatt elkészül.