Cseresznyés pite
sponsored links
Hozzávalók egy 24 cm átmérõjû piteformához:
A tésztához
35 dkg liszt
20 dkg fagyos vaj
5 dkg cukor
4-5 kanál tejszín
csipet só
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
1 cs semleges ízû pudingpor
3,5 dl gyümölcslé (gyümölcsszörp vízzel hígitva)
10 dkg cukor
1 kg magozott cseresznye
5 dkg darált mandula
A tetejére:
2 kanál tejszín
3-4 kanál barna cukor
A lisztet deszkára szitáljuk, a vajat a reszelõ nagy lyukán a lisztbe reszeljük, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a citromhéjat, a sót, a cukrot, majd annyi tejszínnel gyúrjuk össze, amennyitõl a tészta szépen összeáll. Fóliába csavarva legalább 30 percig hûtõbe tesszük.
A pudingport a gyümölcslével és a cukorral sûrûre fõzzük, majd a tûzrõl levéve belekeverjük a gyümölcsöt. Kihûtjük.
A tészta 2/3-ából vékony lapot nyújtunk, beborítjuk a piteforma alját úgy, hogy az edény falán is legyen a tésztából. A fölösleges tésztát éles késsel levagdossuk.
A mandulát a tésztára szórjuk, ráterítjük a cseresznyepépet, majd beborítjuk a maradék tésztából nyújtott lappal, amit elõzöleg bevagdostunk rácsosra.
Tejszínnel megkenjük a tetejét, megszórjuk a barnacukorral és 180 C fokra elõmelegített sütõben 40-45 perc alatt készre sütjük.