Cseresznyés pite
sponsored links
Gyors, könnyû, finom, egyszerû, kezdõknek is, cseresznyébõl, de más gyümölcsbõl is, vendégségbe, vasárnapra, desszertnek, uzsonnának, mindig... (talán tovább ragozni nem érdemes; finom és kész)
Cseresznyés pite - hozzávalók:
- fél kg cseresznye (magozzuk ki!)
- 10+10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag kefír
- 1 mokkáskanál sütõpor
- 50 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 25 dkg margarin
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sütõporral, majd a kefír, 2 tojás sárgája, 10 dkg cukor, vaníliás cukor és a margarin összedolgozásával készítsünk könnyû tésztát. Sütõpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk bele vékonyan a tésztát (a türelmesebbek ki is nyújthatják); éppen az a vastagság jó, amikor még nem szakad át a tészta. Oszlassuk el rajta egyenletesen a kimagozott cseresznyeszemeket, majd azokat szórjuk meg a maradék, kb. 10 dkg cukorral. Aki szereti, egy kis fahéjat is szórhat rá (én sajnos nem szeretem, így amibõl lehet, kispórolom...). Majd erre rétegezzük a maradék tésztát. Ha nincs idõnk, kedvünk bajlódni az egyenletes elosztással, akkor egyforma vastagságú rácsokat is sodorhatunk a tetejére. Kenjük meg a tésztát a maradék tojássárgával és már mehet is a sütõbe. Elõmelegített sütõben, 180°C-on süssük aranybarnára. Aki nagyon édesszájú, a tetejét megszórhatja porcukorral, de szerintem a cseresznye íze természetesebb, ha nem teszünk a tetejére plusz édeset.