Cseresznyés pite
sponsored links
Cseresznyét kaptam múlt héten és végül ez a pite lett belõle, amit Viki szuper meggyes pitéje ihletett, csak a pitetészta maradt a nálam már jól bevált tészta. Nagyon finom ez a pudingos variáció és a tészta se ázik át tõle, azóta már készült egy újabb adag és legközelebb meggyel is kipróbáljuk.
Pitetészta:
280 dkg liszt
180 dkg vaj
2 evõkanál cukor
5 evõkanál hideg víz
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk és jó fél órára hûtõbe tesszük. Majd két részre osztjuk, ami majd alulra kerül az legyen a nagyobb darab.
Töltelék:
1 vaníliás pudingpor
4 dl tej
3-4 evõkanál cukor
500 g cseresznye
1 kk fahéj
tetejére egy tojás a kenéshez
Pudingot fõzünk, közben a cseresznyét is kimagozzuk, felrakjuk picit fõni kis cukorral és fahéjjal, lényeg, hogy elfõjön a leve. A hûtõbõl kivett nagyobb tésztát kinyújtjuk kör alakúra, ezt raktam a kerámia piteforma aljára, szélén is hagytam neki peremet, rákenjük a pudingot, majd rárakosgatjuk a cseresznyéket. Tetejére kinyújtjuk a maradék tésztát, én most szívecskéket szúrtam ki belõle, majd ráraktam a pitére és a széleit elegyengettem, végül megkentem felvert tojással. Ezután 45 percet töltött a sütõben.