Cseresznyés morzsapite
sponsored links
Az egyik kedvencem ez a pite. Villámgyorsan összeállítható a tésztája, a tetejére pár másodperc alatt rakosgathatjuk a gyümölcsöt, rámorzsoljuk a maradék tésztát, és már mehet is a sütõbe.
Nagyon szeretem a cseresznyét mézeskalács fûszerrel, ebben a kombinációban sütöttem ezt a pitét is.
Hozzávalók 26 cm átmérõjû tortaformához:
28 dkg liszt
2 teáskanál sütõpor
2 teáskanál mézeskalács fûszerkeverék
10 dkg cukor
2 tojás
8 evõkanál tej
17 dkg olvasztott vaj
35 dkg kimagozott cseresznye (vagy más gyümölcs)
A tetejére:
5 dkg liszt
fél teáskanál mézeskalács fûszerkeverék
5 dkg cukor
5 dkg puha vaj
A sütõt elõmelegítem 180 fokra, a tortaformát kikenem vajjal.
A tészta hozzávalóit egy tálba teszem - elõbb a száraz anyagokat, majd jönnek a nedvesek - és alaposan összedolgozom a tésztát. Nem túl kemény, de nem is folyós a megfelelõ állag.
A kivajazott tortaformába kanalazom a tésztát, a tetejét kirakom gyümölccsel, kissé bele is nyomkodom.
A tetejére valókat egy tálban összemorzsolom, akkor jó, amikor a morzsa borsónagyságú darabokból áll.
A gyümölcsre szórom, és 35-40 perc alatt, 180 fokon készre sütöm. (Tûpróba!)
Langyosra hûtöm, leveszem a forma oldalát, tálra teszem a süteményt, és teljes hûlés után szeletelem.
Édesszájúaknak mehet a tetejére tejszínhab is tálaláskor, de nélküle is nagyon finom.