Cseresznyés csokitorta
sponsored links
Nagggyon csokis tortát sütöttem, a tésztába és a krémbe is került a magas kakaótartalmú csokiból. A kissé tömör, de a mandulával nagyon finom ízû tésztán csücsülnek a cseresznyeszemek, amiket befed a tömény csokikrém. A kakaópor és a csokiforgács a tetején már csak ráadás. :) A tésztához nagyon jól passzol a rumban ázott gyümölcs és az egyáltalán nem édes krém íze, csokirajongóknak nagyon tudom ajánlani. Ha pedig édesebb desszertre vágyunk, nyugodtan tegyünk a krémbe is kevéske cukrot. Kissé idõigényes és nem egyszerû elkészíteni, de megéri, mert nagyon finom. :) Sok sikert hozzá!
Hozzávalók egy 23 cm átmérõjû tortaformához:
a töltelékhez:
- 35 dkg kimagozott cseresznye
- 2 evõkanál rum
a krémhez:
- 20 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
- 45 dkg tejszín
a tésztához:
- 14 dkg étcsokoládé (nálam 64 %-os)
- 3 evõkanál víz
- 1 evõkanál rum
- 3 tojás
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg porcukor
- 5 dkg liszt
- 5 dkg pirított mandula
a díszítéshez:
- csokoládéforgács
- cukrozatlan kakaópor
- A cseresznyét kimagoztam, kettévettem a szemeket, és 6 órán keresztül áztattam a rumban (közben kicsit magába is szívta az alkoholt).
- A sütés elõtt elkészítettem a krém alapját: felforraltam a tejszínt, és ráöntöttem a feldarabolt csokoládéra.
- Addig kevergettem, amíg a csoki teljesen fel nem olvadt a tejszínben, majd hagytam teljesen kihûlni, végül hûtõbe tettem.
- A tésztához vízgõz fölött megolvasztottam a csokit a vízzel.
- A vízgõzrõl levéve hozzákevertem a rumot és a tojások sárgáját.
- A vajat habosra, krémesre kevertem a cukorral, majd beledolgoztam a csokis-tojásos keveréket is.
- A tojások fehérjét kemény habbá vertem, és a darált mandulával és átszitált liszttel váltakozva a csokis masszába forgattam.
- A sütõpapírral bélelt tortaformába öntöttem a masszát, majd elõmelegített, 180 fokos sütõben kb. félóra alatt készre sütöttem.
- A sütõbõl kivéve hagytam kicsit hûlni, majd a tortaformából rácsra téve teljesen kihûtöttem.
- Amikor kihûlt, visszatettem az idõközben megtisztított tortaformába, körépattintottam a karimát is.
- A tészta tetejére halmoztam a leszûrt cseresznyeszemeket.
- A hûtõbõl kivett csokis tejszínt gépi habverõvel könnyû krémmé kevertem, majd a cseresznyére halmoztam.
- A kész tortát néhány órára hûtõbe tettem.
- Végül késsel finoman körbevágtam, levettem róla a tortakarimát, csokoládéforgáccsal és cukrozatlan kakaóporral díszítettem.