Cseresznyébõl lekvárt
sponsored links
Nos, menetközben nem puffogtam, de az azért igenis bosszant, hogy pont a szabadságunk alatt ömlött az esõ,most bezzeg hétágra süt a nap és igazi tavasz van. Jellemzõ. :)
Akinek a kertjében viszont nem verte el ez a viharos szél és esõ a cseresznyét, annak az alábbi receptet meleg szívvel ajánlom: cseresznyelekvár.
Tudom-tudom, nem éppen egy szokványos, de ki kell próbálni! Mi imádjuk! Mivel édesebb, mint a meggy, így kevesebb cukor kell hozzá még édesszájúak esetében is, és meglepõen jól megmarad a cseresznye íz a végén. Az egyetlen probléma vele a magozás kérdése, mert azt bizony nem lehet megúszni. És viszonylag sokáig kell fõzni is, de mindenkinek ajánlom, egyszerûen ki kell próbálni. Ahogy a cseresznye-meggy párosítást is. De a meggy még nem érik, így maradjunk egyelõre a cseresznyénél. :)
Ezt a lekvárt még tavaly készítettem, most már valószínûleg cukorból is kicsit kevesebbet tennék bele, de kóstolgassuk, hogy nekünk mi ízlik, abból baj nem lehet. :) Tartósítani meg úgysem a cukor fogja, hanem a hõ, a szárazdunszt és a rendkívül tiszta üvegek és eszközök.
Viszonyításképp, az a cseresznye, amivel én dolgoztam, nem volt túl nagy szemû és 1 kg magos cseresznyébõl kb. 85 dkg gyümölcshús lett.
Cseresznyelekvár
- 2 kg cseresznye (kimagozott állapotban mérve)
- 25 dkg nyírfacukor
A cseresznyét kimagozzuk. Egy nagy, lehetõleg vastag aljú fazékban feltesszük fõzni. Gyorsan elég sok levet fog ereszteni és meg is kell várnunk, amíg a lé elfõ, besûrûsödik, mivel nem adunk hozzá annyi cukrot, hogy az szilárdítsa meg. A fõzési idõ ennek megfelelõen kb. 2,5. Amikor már úgy érezzük, hogy a lekvár megfelelõen sûrû (egy kiskanálnyi lekvárt tegyünk be néhány percre a hûtõbe és nézzük meg, mennyire dermed meg), adjuk hozzá a nyírfacukrot. Elég további 5 perc fõzés és már mehetnek is az üvegekbe.
Az üvegeket alaposan mossuk el. Én egy másik nagy fazékba vizet szoktam forralni egy kis szódabikarbónával és abba teszem az üvegeket és a fedõket pár percre, mielõtt megtölteném õket. Ha jól lezártuk, tegyük szárazdunsztba, azaz bugyoláljuk be rengeteg pokócba, takaróba, hogy minél lassabban, akár több nap alatt háljön csak ki. Így a maradék baktériumok is elpusztulnakaz üvgeben. Egy percre fejre is állíthatjuk az üvegeket, mielõtt a dunsztba tennénk õket.
Ebbõl a mennyiségbõl kb. 1 liter lekvár lett (igen, jól besûrûsödött), épp ezért a szénhidráttartalma is magas, de ez így az igazi :)
Lehet ízesíteni is,ha szeretnénk. Jól áll neki a citromfû vagy akár a fahéj is.
CH tartalom: 43 g CH/dl
Kalóriatartalom: 186 kcal/adag
Akinek a kertjében viszont nem verte el ez a viharos szél és esõ a cseresznyét, annak az alábbi receptet meleg szívvel ajánlom: cseresznyelekvár.
Tudom-tudom, nem éppen egy szokványos, de ki kell próbálni! Mi imádjuk! Mivel édesebb, mint a meggy, így kevesebb cukor kell hozzá még édesszájúak esetében is, és meglepõen jól megmarad a cseresznye íz a végén. Az egyetlen probléma vele a magozás kérdése, mert azt bizony nem lehet megúszni. És viszonylag sokáig kell fõzni is, de mindenkinek ajánlom, egyszerûen ki kell próbálni. Ahogy a cseresznye-meggy párosítást is. De a meggy még nem érik, így maradjunk egyelõre a cseresznyénél. :)
Ezt a lekvárt még tavaly készítettem, most már valószínûleg cukorból is kicsit kevesebbet tennék bele, de kóstolgassuk, hogy nekünk mi ízlik, abból baj nem lehet. :) Tartósítani meg úgysem a cukor fogja, hanem a hõ, a szárazdunszt és a rendkívül tiszta üvegek és eszközök.
Viszonyításképp, az a cseresznye, amivel én dolgoztam, nem volt túl nagy szemû és 1 kg magos cseresznyébõl kb. 85 dkg gyümölcshús lett.
Cseresznyelekvár
- 2 kg cseresznye (kimagozott állapotban mérve)
- 25 dkg nyírfacukor
A cseresznyét kimagozzuk. Egy nagy, lehetõleg vastag aljú fazékban feltesszük fõzni. Gyorsan elég sok levet fog ereszteni és meg is kell várnunk, amíg a lé elfõ, besûrûsödik, mivel nem adunk hozzá annyi cukrot, hogy az szilárdítsa meg. A fõzési idõ ennek megfelelõen kb. 2,5. Amikor már úgy érezzük, hogy a lekvár megfelelõen sûrû (egy kiskanálnyi lekvárt tegyünk be néhány percre a hûtõbe és nézzük meg, mennyire dermed meg), adjuk hozzá a nyírfacukrot. Elég további 5 perc fõzés és már mehetnek is az üvegekbe.
Az üvegeket alaposan mossuk el. Én egy másik nagy fazékba vizet szoktam forralni egy kis szódabikarbónával és abba teszem az üvegeket és a fedõket pár percre, mielõtt megtölteném õket. Ha jól lezártuk, tegyük szárazdunsztba, azaz bugyoláljuk be rengeteg pokócba, takaróba, hogy minél lassabban, akár több nap alatt háljön csak ki. Így a maradék baktériumok is elpusztulnakaz üvgeben. Egy percre fejre is állíthatjuk az üvegeket, mielõtt a dunsztba tennénk õket.
Ebbõl a mennyiségbõl kb. 1 liter lekvár lett (igen, jól besûrûsödött), épp ezért a szénhidráttartalma is magas, de ez így az igazi :)
Lehet ízesíteni is,ha szeretnénk. Jól áll neki a citromfû vagy akár a fahéj is.
CH tartalom: 43 g CH/dl
Kalóriatartalom: 186 kcal/adag