Cseresznyetobzódásban vagyok...

2017-06-08

sponsored links



Élek halok a cseresznyéért, az egyik legnagyobb gyümölcskedvencem.
Kaptam egy jókora adagot egy itteni barátosnémtól, mert egy cuki és gondolt rám, amikor szedték a fáról a cserkót, tegnap este hozta, friss, édes és ropogós cserkó, mennyei, köszönöm Brigikém !!!!
Azon mód, együltõ helyemben irdatlan mennyiséget megettem, egész este döbrögiként jöttem-mentem, de még mindig sok volt, úgy aludtam el, hogy õrült tervezgetésben voltam, ma mi mindent készítek belõle.
Nos ezek lettek. Csodásak.
Cseresznyekompót 3 üveggel készült
 Kimostam alaposan forró, mosószeres vízben a 3 üveget meg a tetejüket, majd a megmosott leszárazott cseresznyével megtömtem jó alaposan, le is nyomkodtam, egyenként megtöltöttem hideg vízzel és egy lábosba azonnal át is öntöttem a vizet róla, amikor minddel megvoltam, odatettem felforralni a vizet, itt lehet hozzákeverni cukrot, édesítõt, ki mivel és hogyan akarja, de cukor nélkül is mûködik, csak a sima forró vízzel. Tehát vagy szirupot készítek, vagy a sima forró vizet pár percig forraltam, majd visszameregettem az üvegben várakozó csersznyeszemekre, celofánt raktam mindre, és rácsavartam a tetõket. Elhatároztam, hogy most vizes dunsztolást csinálok, azaz egy nagy fazékba, vagy kuktába újságpapírt tettem, beleállítottam az üvegeket, ne érjenek össze, és felöntöttem meleg vízzel az üvegek majdnem tetejéig, majd felforraltam.Kuktában csak a jelig szabad feltölteni, tovább nem, felforralás után, amikor sípolni kezd, takarékra venni. A lábasban is ugyanígy takarékon, tetõvel félig rajta, 20-25 percig rotyogtatni kell, majd a lángot elzárni és úgyhagyni kihûlni.
Másnap, egyenként kivenni, áttörölni és mehet a spájzba.
 Itt épp forraltam fel a vízben... lent pedig amikor elkészült, elzártam, lefedtem és hagyom kihûlni másnapig.
Nagymamám is így készítette a kompótjait.
Cseresznyeleves is készült
Hozzávalók:
cseresznye
mézes fûszerkeverék
szegfûszeg, szegfûbors
nyírfacukor
2 ek. liszt
1-2 dl tej
1 dl tejszín
Bõ vízben odatettem a megmosott leszárazott cseresznyét a fûszerekkel, az édesítõvel és felforraltam. Közben 2 ek. lisztet egy kis tejjel simára kevertem és besûrítettem a levest, majd még tejszínnel krémesítettem.

Bögrés cseresznyés pite is készült
Hozzávalók:  normál esetben 2,5 dl a bögre
2 tojás
1 b. cukor/nyírfa
1 sütõpor
1,25 dl olaj
2 b. liszt /süteményliszt, de jó a finomliszt is/
1,5 b. tej
A tojásokat nagyon habosra kevertem fehéredésig a cukorral, bele a sütõport is, majd sorban a többit is hozzáadtam, szép simára és egynemûre. Közepes tepsit vagy vajazni és morzsázni, vagy sütõpapírozni, de úgy, hogy lógjon túl a tepsi szélein, mert majd könnyebb lesz kivenni. Én most sütõpapíroztam.
Beleöntöttem a sûrûn folyó masszát és meghintettem a renngeteg cseresznyével - amit még az összes elején ehhez az egyhez kimagoztam, szinte nem látszott ki a tészta.
180 fokra elõmelegített sütõben 40-45 percig sütöttem, még az is lehet, hogy több is volt. Sütõje válogatja meddig kell sütni, mindenesetre tûpróbát kell végezni, az a biztos.
Amikor langyosra hûlt a papírral átemeltem deszkára, kockákra daraboltam és porcukroztam.
Nagyon finom lett, most dobtam be épp 3 darabot, majd még este is fogok egy bögre hideg tejjel.




Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2017/06/cseres...

sponsored links

Keres?s