Cseresznyebefõtt
sponsored links
Rengeteg termett idén is a vén cseresznyefán. Képes beszámoló következik a cseresznyebefõtt készítésérõl.
A legfontosabb hozzávaló egy nagy vödör cseresznye.
Kiválogattam az ép szemeket, eltávolítottam a szárakat, és egy órára langyos vízbe áztattam a cseresznyét, hogy ha esetleg van benne kukac, kijöjjön.
Aztán tiszta üvegekbe rakosgattam a gyümölcsöt.
Minden üvegbe szórtam két-két evõkanál kristálycukrot.
Peremükig felöntöttem az üvegeket langyos vízzel.
Lezártam õket a fedelekkel, és mentek az újságpapírral kibélelt edényekbe, amiket felöntöttem vízzel úgy, hogy az üvegek 3/4 részéig érjen. A forrástól számított 20-30 percig gyöngyözve fõztem.
Utána több plédbe csavartam az üvegeket (száraz dunszt), teljes hûlés után (másnap) pedig a kamra polcára pakoltam õket.
Nálam így készül a cseresznyebefõtt. Se szalicil, se egyéb csodák, se fûszerek. Általában süteménybe vagy gyümölcslevesbe teszem télen, és szeretem akkor, frissen ízesíteni.