Cseresznye-rebarbara dzsem sütõben sütve
sponsored links
Klasszikusan a rebarbara párja az eper, a cseresznyébõl pedig meggyel szoktam vegyes dzsemet fõzni; most kipróbáltam, milyen az édes (nagyon édes) cseresznye és a rebarbara párosa. Arra számítottam, hogy magában elég jellegtelen, édes cseresznyét kicsit megbolondítja majd, és így is lett, az arányokat is jól sikerült eltalálni: negyedannyi rebarbarával a dzsem édes maradt, de van egy kellemes, savanykás háttér is benne, amitõl karakteresebb és pikánsabb lesz. És bár a befõzõcukorral fõzve is hipp-hopp kész, a sütõben sütéssel pedig végképp kényelmesen fõzhetünk - vagyis süthetünk - dzsemet.
Hozzávalók:
1 kg kimagozott cseresznye
25 dkg rebarbara, tisztítva
3 ek. citromlé
4 dkg Koronás befõzõ cukor 3:1
A sütõt 180 fokra elõmelegítettem.
Egy mélyebb közepes tepsit sütõpapírral béleltem. A kimagozott cseresznyét és a centis darabokra vágott, megtisztított rebarbaraszárakat - a végénél megkezdve, vékonyan le kell húzni a külsõ, szálas hártyáját - megszórtam a befõzõcukorral, meglocsoltam a citromlével, a tepsibe simítottam, - ne legyen túl vastagon, inkább csak egy rétegben, hogy párologhasson is a leve kicsit. Fél óra sütés után kivettem a sütõbõl, a tepsit kicsit megdöntve a keverék felét összeturmixoltam botmixrrel és még 5 percre visszatettem.
Amíg a dzsem készült a sütõben, a tisztára mosott befõttesüvegeket ujjnyi vízzel töltve a mikróban, egy-egy papírtörlõvel takarva 800W-on két percig sterilizáltam, a fémtetõket pedig kevés vízben átforraltam.
A forró üvegekbe szedtem a dzsemet, lezártam, 5 percig fejjel lefele fordítottam, majd hagytam lassan kihûlni.