Cseresznye-meggy lekvár

2014-07-04

sponsored links

Az utóbbi években szívesen teszek el lekvárokat. Mióta rátaláltam a pektinre, azóta pláne. Nagyon rövid idõ alatt, minimális mennyiségû cukorral vagy teljesen cukor és tartósítók nélkül fõzöm a lekvárt, így nyugodt szívvel adom a gyerekeknek reggelire, vacsorára vagy palacsintában és sütikben. A rövid fõzési idõ miatt sokkal több értékes anyag marad a gyümölcsben és elég édesek is lesznek szerintem. A forró lekvárt mindig kifõzött üvegekbe töltöm, néhány percre fejre fordítom és száraz dunsztban hagyom kihûlni, és annak ellenére, hogy semmilyen tartósítószert nem teszek be, sosem romlott még meg egy üveg sem. 

Idén elsõnek ez a cseresznye-meggy lekvár készült el:


Hozzávalók 4 kisebb üveghez:

1,5 kg magozott cseresznye és meggy vegyesen (nálam most körülbelül fele-fele arányban voltak)
9 gramm pektin
1 citrom leve
2 túlérett banán (vagy 10 dkg cukor vagy 2 evõkanál méz)

Az alaposan megmosott és kimagozott cseresznyét és meggyet egy lábosba teszem. Pici vizet öntök alá, hogy le ne süljön, amíg elkezd levet ereszteni és fõzni kezdem. Mikor megpuhult, beledobom a darabokra tördelt banánt és botmixerrel pürésítem az egészet. Hozzákeverem a pektint és beleöntöm a citrom kifacsart levét és miután újra felforrt, még 2-3 percig fõzöm. Forrón üvegekbe töltöm, folpackot teszek rá, rácsavarom a tetejét és fejre fordítom. Mikor az összes üveggel elkészültem, kosárba teszem, amit plédekkel béleltem ki és ebben hagyom kihûlni. 

Mikor ez a lekvár készült, épp nagy hõség volt és erõsen tûzött a nap, így a kosarat kitettem a napra, hogy ezzel is lassítsam a kihûlést. Miután kihûltek az üvegek, már mehettek is a kamrapolcra. 

Egy kisebb adag kimaradt, mivel már nem töltött volna meg egy üveget, így ezt már aznap megkóstolhattuk és nagy-nagy örömömre igen nagy sikert aratott. :-) 

Folytats a blogon ... gyzsuzska.blogspot.com/2014/07/cseres...

sponsored links

Keres?s