Cseresznye-fekete ribizli dzsem

2014-06-28

sponsored links


A piacot járva azt látom, hogy halmokban állnak a gyümölcsök, és azt hallom, hogy az idén nagyon jó a termés. Akkor mi miatt olyan drága nálunk - itt Budapesten, és Budán ahol én élek -minden gyümölcs, zöldség? A cseresznye 500-1980 forint között kapható, de a ribizli is aranyárban van. Ilyenkor sajnálom, hogy már nincs olyan kertünk, ahol minden ami nekünk kellett megtermett.  Azért amit szeretünk azokból ha csak egy kicsit is, de teszek el télire. De energiám se lenne ahhoz, hogy nagy mennyiségben - mint annak idején a nagymamám vagy az anyukám -  tegyek el lekvárokat stb.                                                                                      

Hozzávalók: ehhez az 5 pici üveghez

1,5 kg fekete cseresznye, 50 dkg fekete ribizli, stívia (ízlés szerint, mivel édesítõereje sokszorosa a kristálycukornak) 
A ribizli szárát leszedtem, megmostam, a cseresznyét is megmostam és kimagoztam. A ribizlit csak magában feltettem fõni, és 15-20 perc múlva szitán átpasszíroztam , és lett belõle finom állagú gyümölcspép. A kimagozott cseresznyét egy másik edényben kis édesítõvel kb. 20 percig fõztem, míg a levébõl el nem párolog. Ezután beletettem a ribizlipépet, megint egy kevés édesítõt, és együtt fõztem kb. 10 percet. A ribizli elég pektint tartalmaz, hogy remek dzsem lesz belõle. Forrón kis üvegekbe töltöttem, lezártam és 1-2 percre fejre fordítottam és betettem a száraz dunsztba, ahol jól betakargatva egy napot - lassú kihûlésig - maradnak és aztán mehetnek a kamrába.



Folytats a blogon ... liviakonyhasarka.blogspot.com/2014/06...

sponsored links

Keres?s