CSERESZNYE CSATNI
sponsored links
cseresznye chutney |
Évrõl évre egyre jobban kedvelem ezt a szószféleséget. Nem lekvár, nem is szósz, viszont csípõs és isteni finom. Eddig a szilvából készült volt a befutó, de mostantól a cseresznye is ott áll a dobogó felsõ fokán.
Érett, hatalmas, ropogós, szinte már fekete cseresznyébõl készítettem. Már fõzés közben a színétõl elaléltam, aztán kóstolás után teljesen kész voltam. Gyorsan 4 üveg ment is a spejzba belõle, nehogy nélkülöznöm kelljen a késõbbiekben ezt a finomságot.
Lehet meggyel is keverni, a cseresznyét és a fûszerezését mindenki variálja saját ízlésének megfelelõen.
Hozzávalók
1,5 kg kimagozott cseresznye
15 dkg cukor
1,5 dl balzsamecet
2 ág friss rozmaring
2 t.k. szárított rozmaring
3 babérlevél
1 t.k. fekete bors
1 t.k. chili pehely
1 kimagozott friss chili
1 t.k. só
1 k.k. római kömény
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A kimagozott cseresznyét borítsd egy fazékba, majd öntsd rá a cukrot és kezd el forralni. Amikor a cukor elolvadt, öntsd rá a balzsamecetet, add hozzá a fûszereket és forrald. Idõnként keverj rajta egyet, más dolgod nem lesz vele.
Amennyiben türelmes vagy, akkor egy jó fél órát - 40 percet fõzd és amikor látod, hogy kezd sûrûsödni elkészültél.
Amennyiben türelmetlen vagy, akkor 10-15 perc forralás után 1,5 t.k. étkezési keményítõt keverj el 1 korty vízzel és ezzel sûrítsd be a fõzetet.
Ebbõl a mennyiségbõl 4 kicsi üveg csatni lett, de az egyiket azonnal elfogyasztottuk.
Tedd sterilizált üvegekbe a forró csatnit, tedd rá a kupakokat, fordítsd pár percre fejtetõre, majd dunsztold ki. Remélhetõleg eláll pár hónapig.
cseresznye csatni |
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog