Csemegeuborka
sponsored links
Hozzávalók 3 db 1700 ml-es és 2 db 720 ml-es üveghez:
- kb. 3,7 kg uborka
- 1 vöröshagyma
- 1 adag házi fûszerkeverék savanyításhoz
a felöntõléhez:
- 2 l víz
- 6,6 dl 10%-os ecet
- 25 dkg só
- 40 dkg cukor
- 1 kávéskanál nátrium-benzoát
- 1 csapott kávéskanál borkénpor
- A hagymát megpucoltam, vastagabb karikákra vágtam.
- Az uborkát 1/2 órára vízbe áztattam, majd alaposan megmostam, a végeit levágtam.
- Üvegekbe raktam, mindegyikbe került 1-1 hagymakarika, és arányosan beleadagoltam a fûszerkeveréket is.
- A felöntõléhez a vizet az ecettel, a sóval és a cukorral felforraltam, a tûzrõl levéve elkevertem benne a nátrium-benzoátot és a borkénport.
- A levet az uborkára mertem úgy, hogy az üveg pereméig kb. 1/2 cm szabadon maradjon.
- Mindet lezártam, újságpapírral bélelt, mély lábasba tettem, az üvegek pereméig felöntöttem vízzel, felforraltam, majd kb. 20 percig gyöngyözõ forralással fõztem.
- A savanyúságot lefedve, az edényben hagytam kihûlni, majd megtörölgetve helyeztem a kamrapolcra.