Cseh süti - diós-kávés szelet
sponsored links
Az idei húsvét slágere volt nálunk ez a finom sütemény. Okki blogján akadtam a receptre, és bár a küllemén kicsit változtattam, a lényeg maradt, és sok dicséretet bezsebeltem érte.
Tészta hozzávalói:
6 tojás
1 csipet só
3 evõkanál liszt
14 deka darált dió
14 deka cukor
1/2 csomag sütõpor
Krém hozzávalói.
3 evõkanál liszt
1 evõkanál õrölt kávé
1 cs. vaníliás cukor
3 deci tej
18 deka porcukor
21 deka vaj
5 evõkanál darált dió
Tetejére.
10 deka tejcsoki
1 evõkanál étolaj
A lisztet és a diót szárazon elvegyítettem. A tojásokat szétválasztottam, és a csipet sóval meg a fele cukormennyiséggel a fehérjékbõl kemény habot vertem. A tojássárgákat a maradék cukorral és a sütõporral jól kikevertem. Óvatosan hozzáadtam a tojáshabot, majd kanalanként beledolgoztam a lisztes elegyet. Sütõpapírral bélelt 20x30-as tepsibe símítottam a masszát, és 180 fokra elõmelegített sütõben tûpróbáig sütöttem (kb.35 perc). A tepsibõl kivéve rácson hagytam kihûlni.
A krémhez való száraz hozzávalókat a porcukor kivételével egy lábosba szórtam, elõbb szárazon összekevertem, majd apránként hozzáadagoltam a tejet és folytonos kevergetés mellett mérsékelt tûzön sûrûre fõztem. Idõnként megkeverve kihûtöttem. Közben a lágy vajat habosra kevertem a porcukorral, majd kanalanként hozzáadagoltam a kihûlt kávés krémet. Utoljára belekevertem a diót is. Már csak rá kellett volna kenni a piskóta lapra, de én túl vastagnak gondoltam a piskótámat, ezért lapjában kettévágtam, és a két lap közé kentem a krémet.
A tejcsokit az olajjal kislángon, kevergetve felolvasztottam, és késsel kentem a felsõ lap tetejére.
Mivel ünnep van, szeletelés után készen vásárolt húsvéti jellegû csokifigurákkal dekoráltam a szeletek tetejét.
Nagyon finom volt ez a süti és gyorsan elfogyott. Köszönöm a receptet Okkinak! ?
Sajnos nem fért a hûtõbe, ezért a szeletelés nem a legszebb lett, de az élvezeti értékébõl ez semmit nem von le.