Cseh sárgabarackos gombóc (meruòkové knedlíky)
sponsored links
Úgy tûnik, az öt hosszú, gyermekkori, Prágában töltött év sem volt elegendõ ahhoz, hogy a cseh gasztronómia meghatározó szerepet játsszon a konyhámban és az írásaimban, bármennyire is igyekszem magamban elõvarázsolni a sorsfordító élményeket. A sörözés akkortájt nyilvánvalóan nem volt napirenden (azóta sem), így még a sokak által kultivált sörkorcsolyák (utopenec, azaz ecetes, hagymás lében eltett krinolin, vagy a tlacenka, azaz disznósajt, sem hatottak meg). A nemzeti étellel, az iskolai menzán legalább heti kétszer megjelenõ knédlivel meg aztán egyenesen ki lehetett ûzni a nagyvilágból.
Egészen más tészta egy bizonyos fajtájuk, mégpedig az édes, gyümölccsel töltött változatuk. Édességekben ugyanis kérem szépen, nagyon jók a csehek. Gombócok, nudlik (skubánky), fánkok (lívanec), bukták (buchticky se sodou), soroljam még? Apukám konyhájában néha azért újra és újra visszatérnek az elfeledett ízek, én meg kezdem õket újraértékelni. Talán még a knédlivel is megpróbálkozom egy nap. Tetején, amúgy csehesen -nem morzsa, hanem olvasztott vaj és túró. Itt a sárgabarack szezon, úgyhogy: ahoj, meruòkové knedlíky!
Sárgabarackos, túrós gombóc barnított vajjal
Hozzávalók (16 gombóchoz)
25dkg krémes túró (vagy szitán átnyomott hagyományos) ...