Csalános burgonyagombóc a levesbe
sponsored links
A gombócleves szeretetét otthonról hoztam, az elkészítését Édesanyámtól tanultam.
Az idõ folyamán megtanultam bátran használni a természet kincseit,
ezért került most csalán a gombócba :)
ezért került most csalán a gombócba :)
A krumpligombócot tehetjük gombóclevesbe (alföldi (pl. itt), vagy zöldséglevesbe,
borsólevesbe, bablevesbe, savanyúlevesbe, amibe csak eltudjuk képzelni.
Most kevés tejszínnel "selymesített" zöldséglevesbe
(sárgarépa, fehérrépa, borsó, zeller) készítettem.
Hozzávalók
80 dkg fõtt burgonya
2 db tojás
2 tk só
1 ek lágy vaj
30 dkg rétesliszt
5 dkg tönköly finomliszt
5 dkg tönköly finomliszt
1 csokor friss csalán
1) A krumplit tisztítás, darabolás után sós, olajos vízben megfõztem.
Leszûrtem, áttörtem és hagytam langyosra hûlni.
(A fõzõvizet félretettem, felhasználtam a leveshez.)
2) A csalánt megmostam, leráztam róla a vizet és apróra vágtam.
Az áttört krumplihoz adtam a lágy vajat, a tojásokat és a csalánt. Összekevertem.
Hozzámértem a liszteket és lágyan beleforgattam.
3) A levest közben elkészítettem.
A krumplis, csalános tésztából nedves kezeimmel gombócokat formáztam
és rögtön a forró, fövõ levesbe raktam.
Amint minden gombóc a leves tetejére úszott, elzártam a tüzet
és a levest lefedtem.
Leszûrtem, áttörtem és hagytam langyosra hûlni.
(A fõzõvizet félretettem, felhasználtam a leveshez.)
2) A csalánt megmostam, leráztam róla a vizet és apróra vágtam.
Az áttört krumplihoz adtam a lágy vajat, a tojásokat és a csalánt. Összekevertem.
Hozzámértem a liszteket és lágyan beleforgattam.
3) A levest közben elkészítettem.
A krumplis, csalános tésztából nedves kezeimmel gombócokat formáztam
és rögtön a forró, fövõ levesbe raktam.
Amint minden gombóc a leves tetejére úszott, elzártam a tüzet
és a levest lefedtem.
apró gombócokat formázok |
a leves tetejére úsztak |
Tálalásnál kínálhatunk hozzá tejfölt.
Jó étvágyat!